Binnenland

D66 wil einde aan intensieve veeteelt om ziektes als covid-19 te voorkomen

24-11-2020 17:53

Koeien in de wei. Foto via Danny De Vylder

Als het aan D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ligt stopt Nederland nog vandaag met de intensieve veeteelt en de internationale handel in wilde dieren. Volgens De Groot toont de coronacrisis maar weer eens goed aan hoe makkelijk gevaarlijk ziektes van mens op dier kunnen overspringen.

Vooral virussen kunnen volgens het Kamerlid veel te snel circuleren en muteren op plekken waar dieren hutjemutje staan. Als voorbeeld noemt De Groot de wijze waarop het coronavirus heeft toegeslagen in de nertsenindustrie. Tegenover het Eindhovens Dagblad noemt hij nog een aantal andere redenen om direct te stoppen met de bio-industrie: 

“Het systeem wat ons betreft niet houdbaar: vanwege de milieu-impact, het dierenwelzijn… Maar ook de economische positie van de boer. We kunnen niet in het duurste land ter wereld blijven produceren tegen een zo laag mogelijke kostprijs.”

Ook moet er volgens het Kamerlid een einde komen aan de handel in wilde dieren. Zo heeft De Groot beelden gezien van beurzen waarbij de kooien van vleermuizen op die van fretten werden gezet, met alle gevolgen van dien. De politicus van D66 hoop dat een volgend kabinet dan ook vol inzet op een verkoopverbod en begint met het massaal uitkopen van boeren.