Politiek

Heimelijke opnamen crisisberaad FvD: ’Freek Jansen wist van nazi-appjes jongerenafdeling’

24-11-2020 23:42

Freek Jansen was wel degelijk op de hoogte van de nazi-appjes die JFvD’ers naar elkaar stuurden in hun appgroepen. Dit blijkt uit heimelijke opnames gemaakt tijdens het crisisberaad van de FvD-top in Van der Valk in Tiel, die in handen zijn van De Telegraaf. Er zou daarnaast al een vergelijkbaar onderzoek gedaan zijn naar de misstanden binnen de jongerenvereniging.

Onder andere Ex-VVD’er Wybren van Haga is te horen op de opnames: ”Ik merkte al snel dat er al onderzoek was gedaan. […] Het rapport bleek er al te liggen.”

Er waren zelfs al stappen ondernomen naar aanleiding van het rapport. Enkele jeugdleden zijn uit de partij gezet, waaronder ’de verkeerde Ruben’. Ene Ruben H., degene die naar hartelust zijn sympathie voor het nationaalsocialisme kenbaar zou hebben gemaakt in allerlei uitingen, kon nadat de storm was overgewaaid gewoon aan het werk voor de Tweede Kamerfractie van FvD.

”Niemand wist dat het de Ruben was die de appjes had verstuurd”, laat Van Haga weten. Behalve dus Freek Jansen. ”Freek blijkbaar wel”, geeft Van Haga toe. ”Dit is een van de dingen waarvan je je afvraagt: heb jij je verantwoordelijkheid genomen in je functioneren als voorzitter van JFvD. Dat schuurt dan.”

Saillant aan deze onthullingen is dat men Baudet juist bekritiseerde voor het niet hard genoeg ingrijpen, terwijl de feiten wel al bekend waren. Maar Baudet stond er op dat men eerst rustig het onderzoek moest afwachten en dat de kritiek veel te voorbarig was.

Daarom gaat Tisjeboy Wybren nu dus uitzoeken of degenen die verantwoordelijk waren voor de jongerenafdeling, zoals Freek Jansen, de zaak goed hebben afgehandeld: ”Is dat allemaal goed gegaan? Is het verwijtbaar? Hoe gaan we het zo organiseren dat het niet nog eens gebeurt?”

Het lijkt bijna wel of Annabel Nanninga dit ook aanvoelde toen ze besloot het interne ‘onderzoek’ niet af te wachten en het knuppeltje in het boreale hoenderhok te gooien.