Binnenland

Kwart van alle Nederlanders doet niet meer mee als coronamaatregelen nog lang duren

24-11-2020 16:15

Meisje met mondkapje foto via Portuguese Gravity

21% van alle Nederlanders zegt zich niet meer aan de coronamaatregelen te willen houden als deze tot april duren. Dit blijkt uit onderzoek onder 2700 deelnemers van het Hart van Nederland-Panel. Een meerderheid van 72% zegt zich ook in de lente wel netjes te gaan houden aan alle regels rondom het coronavirus.

Het panel werd verder gevraagd of zij vinden dat de maatregelen moeten gelden tot iedereen een vaccinatie heeft gehad. 64% van de panelleden zei hierop ja. 31% gaf aan dit niet nodig te vinden.

De pandemie heeft ook invloed op de jeugd in ons land. Uit onderzoek van het Jeugdjournaal van begin deze maand blijkt dat 82% van alle kinderen tussen de 9 en 12 jaar zich een beetje of zelfs heel erg zorgen maakt over het virus. 33% van hen zegt vaker verdrietig te zijn vanwege de pandemie. Ruim twee derde is ook bang dat straks wellicht de scholen weer dicht moeten. En wanneer schoolkinderen bang zijn voor gesloten schooldeuren, dan weet je dat het ernstig is gesteld met de wereld.

De coronamaatregelen worden door de helft van alle jonkies gezien als adequaat. 21% vindt ze te streng en 28% niet streng genoeg. Ondanks alle maatregelen van de afgelopen tijd is het R-getal dinsdag weer boven de een gestegen. Dit betekent dat het aantal besmettingen weer toeneemt en een versoepeling van de maatregelen nog niet in zicht is.