Economie

Het net sluit zich rond de boeren, nu weer een kleine groep boeren op de korrel

25-11-2020 10:06

Een van de vele demonstraties van boze boeren. (Screenshot YouTube)

U heeft begrepen dat alle boeren schuldig waren aan de vernietiging van natuur in Nederland, dat is namelijk zo afgesproken. Maar de afspraken zijn veranderd: nu blijkt een handvol boeren in de weg te staan van natuur meer boskap en meer heide.

NOS:

Een zeer groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt veroorzaakt door een handvol agrarische bedrijven in en rond beschermde natuurgebieden. Een van de uitschieters is een kalkoenboer op de Veluwe. Die veroorzaakt meer stikstofneerslag in de natuur dan Nederlandse automobilisten aan stikstof besparen door niet harder te rijden dan 100 kilometer per uur.

Dat komt naar voren uit berekeningen van het Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico. Het gaat volgens het platform om enkele tientallen veehouderijen die “verantwoordelijk zijn voor honderden keren meer stikstofneerslag” dan woning- en wegenbouwprojecten in dezelfde regio.

Voor het onderzoek zijn de gegevens van 19.000 veehouderijen geanalyseerd.

Sommige veehouders  veroorzaken tot wel 61 keer meer stikstofneerslag dan een gemiddelde veehouder. Om te voldoen aan de eisen die worden gesteld, moeten deze bedrijven sluiten, aldus het onderzoeksplatform.