Politiek

Nieuwe voorzitter FVD: ‘Freek Jansen mag dan fout zijn, hij heeft wel net een huis gekocht’

25-11-2020 10:58

Lennart van der Linden en Thierry Baudet voor het partijkantoor van FvD in Amsterdam. (Screenshot Youtube)

Uit gelekte audiobestanden van een FVD-partijberaad dat maandagavond werd gehouden blijkt dat FVD-vice-voorzitter Lennart van der Linden allesbehalve daadkrachtig wil optreden tegen de JFVD in het algemeen en Freek Jansen in het bijzonder. Hij vergoelijkt wat er is gebeurd en is daarmee zelf onderdeel van het probleem.

GeenStijl, dat de audiobestanden heeft beluisterd, meldt dat het volgende wordt gezegd nadat een Statenlid zich beklaagt over de slappe gang van zaken en verbijsterd vraagt hoe moeilijk het kan zijn om op te treden tegen nazi’s:

En dan komt Van der Linden met het excuus der excuusjes om nazismeverheerlijking binnen FvD een dak boven het hoofd te houden:

Van der Linden zegt dat er in mei wel een onderzoek is geweest en dat er mensen zijn geschorst. “We dachten toen een aantal zaken te hebben uitgebannen. Dat is niet gelukt en nu zitten we met een paar nieuwe dingen.” Dit is feitelijk onjuist: Freek Jansen heeft willens en wetens één van zijn JFvD-stürmers, Ruben Hermse, een plek als fractiemedewerker gegeven, een partijpositie waar Theo Hiddema voor moest tekenen terwijl hem was bezworen dat deze jongen ‘schoon’ was, en waarom hij nu waarschijnlijk (mede) vertrokken is.

Desalniettemin neemt Van der Linden, die zowel vooraf op Radio 1 als na afloop van het partijberaad drukker was met Thierry de hemel in prijzen dan met de interne kritiek en het aanpakken van de acute crisis, het op voor Freek Jansen. “Blijft hij wel aan als fractiemedewerker tot 17 maart?“, vraagt iemand. Van der Linden: “Zelfs al zou je daar een bezwaar van willen maken (wat hij dus niet lijkt te willen doen – red.), dan zit je er mee dat je als Kamerlid zonder last werkt en een eigen budget hebt.” Oftewel: als Thierry hem niet ontslaat, kan het bestuur er ook niets aan doen. En dan de uitsmijter: “Daarnaast ook: hoe fout dingen ook zijn, die jongen heeft ook pas een huis gekocht.” Ja, nare man die Goebbels, maar die had ook zes monden te voeden thuis!

De conclusie, die GeenStijl ook trekt, is dat Thierry Baudet de nieuwe interim-voorzitter gewoon totaal in zijn zak heeft.