Politiek

Thierry Baudet: ‘Artikel van Annabel Nanninga is zes messen in mijn rug steken, ze heeft haar posities aan mij te danken’

25-11-2020 20:38

Tierende Thierry in de FvD-bunker.

De totale implosie van Thierry Baudet blijft zich in een moordend tempo voltrekken. Op woensdag heeft de eigengereide politicus weer uitgebreid zitten vlekwrijven bij Tijs van den Brink in Dit is de dag op Radio 1. Hij doet zijn beklag dat men hem probeert te ‘framen als een soort halve nazi’.

Hij geeft te kennen dat de brief van Annabel Nanninga, ‘naar, framend, oneerlijk en ongeloofwaardig’ is. Later voegt hij daar aan toe dat het is alsof ze, na alles dat al gebeurd is, ‘nog even zes messen extra in je rug steken, en iemand nog even extra de grond in boren’.

Baudet probeert de keiharde en breed geuite kritiek van binnen FvD af te doen als ongefundeerd. Ook suggereert hij dat partijgenoten hem bekritiseren omdat ze op zijn positie azen. En trekt hij in twijfel of Annabel Nanninga überhaupt meent wat ze schrijft.

Tijs van den Brink brengt in dat Baudet het over partijgenoten heeft, en niet over kwaadwillende journalisten. En dat bovendien ook Joost Eerdmans en anderen die hoog op de lijst staan felle kritiek uiten op Baudet en vinden dat er harder moet worden ingegrepen bij de FvD-jugend.

Baudet protesteert: ‘Ik ben er niet meer at face value van onder de indruk als iemand iets roept’. Van den Brink herhaalt dat het geen mensen van buiten zijn die kritiek op hem hebben, maar partijgenoten: ‘waarom zouden ze u er uit willen hebben denkt u?’ Your guess is as good as mine’ antwoordt Baudet na enig gestamel.

Het niet op kwesties ingaan houdt de rest van het interview aan. Aan Tijs van den Brink ligt het niet. Die stelt steeds kritischere vragen, en is niet bang om Baudet te interrumperen. Het doet in de verte een beetje denken aan het interview met Trump door Axios-journalist Jonathan Swan.

Het gesprek, waarin Baudet het woordje ‘ik’ zo’n veertig miljoen keer gebruikt, gaat eigenlijk over alles behálve de aanleiding van de problemen binnen FvD. Volgens de redder van boreaal Europa is het allemaal een ‘ordinaire machtsgreep’. ‘Van heel veel mensen dan heh’, voegt Tijs daar snel aan toe.

Ook populaire journalist Chris Aalberts heeft de uitzending beluisterd en deze samengevat in een aantal hieronder te lezen tweets.

Lees ook:

Annabel Nanninga – Ik stap nu niet op maar Thierry Baudet moet wel uit het bestuur en niet op de kieslijst