Binnenland

Horeca komt in opstand tegen kabinet en dreigt 12 januari massaal deuren te openen

27-11-2020 18:51

Foto: Pixabay

Volgens een uitgelekt concept persbericht, is de horeca van plan om maandag 12 januari massaal weer haar deuren te openen. De horecaondernemers geven in het bericht aan dat het water hen inmiddels niet meer tot aan de lippen staat, nee, ‘inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt te verzuipen.’

De ondernemers geven aan veel respect voor de zorg te hebben en gemotiveerd te zijn zich zeer strikt aan de veiligheidsprotocollen te houden. Volgens de briefopstellers valt er met de lokale overheid heel goed te werken, maar is er met het kabinet helemaal geen sprake van een samenwerking:

Als KHN zijnde is er maandenlang getracht oplossingen aan te dragen en -uit te werken, protocollen te maken, om samen door en uit deze crisis te komen. Na 8 maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat “samen”, nihil is geweest. Daar waar de gemeentelijke overheden over het algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen, heeft het kabinet hier hopeloos gefaald. Zoals de gevraagde – veel te hoge – eigen bijdragen van ondernemers om aanspraak te kunnen maken op niet toereikende maatregelen, bijvoorbeeld een TVL die minimaal 75% had moeten zijn en een NOW die ook écht 90% had moeten dekken. Dit, evenals het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 12 januari 2021.

Koninklijke Horeca Nederland heeft laten weten op de hoogte te zijn van de brief. Ze heeft begrip voor de inhoud, maar geeft aan dat het persbericht niet de lijn van de branchevereniging volgt:

“Maar ik hoef u niet uit te leggen dat de nood hoog is onder onze leden. Ondanks dat willen wij constructief zijn en in samenspraak blijven met de overheid.”

Ook premier Rutte is op de hoogte van de dreigende horeca-opstand. Maar helaas, ‘de horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat. Rutte staat er op dat de horeca dicht moet blijven om het land te redden:

“We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft. Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken.”

Rutte wil niet zeggen wat het kabinet gaat doen wanneer de horecaondernemers toch hun deuren openen:

“Daar kan ik nog niets over zeggen, ik heb de berichten ook niet gezien. In algemene zin is het niet mogelijk om je niet aan de regels te houden.”