Binnenland

Meerderheid FVD-Statenfractie Noord-Holland keert zich af van Thierry Baudet

27-11-2020 13:58

Vijf leden van de FVD-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland willen niet langer geassocieerd worden met (de antisemitische uitspraken van) Thierry Baudet, FVD en de JFVD. Zij kiezen voor afsplitsing en gaan zelfstandig een fractie vormen. Het gaat om de Statenleden Eric Jensen, Gerard Köhler, Daniël van den Berg, Ivo Mantel, Miklos Lelkes en Annabel Nanninga.

NH Nieuws meldt over de fractiecultuur:

Duidelijk wordt ook dat het al langer rommelde binnen de Noord-Hollandse fractie. Dat begint in mei van dit jaar. Thierry Baudet zou aanschuiven bij een fractievergadering waar in ieder geval Köhler hem ook wil aanspreken op de extreme uitspraken die hij deed. Maar een uur voor de vergadering zegde hij af. “We hebben het toen wel besproken, en ik heb aangegeven dat ik vond dat Baudet moest opstappen, dat sloeg in als een bom. Maar niet veel later werden we, behalve ik, één voor één gebeld door het hoofdbestuur en ons de huid vol gescholden. Er was dus gelekt.”

Dat lek is volgens Köhler en Van den Berg hun collega Joyce Vastenhouw, die behalve Statenlid ook werkzaam is op het partijbureau van Forum voor Democratie. “Het bestuur vertelde mij dat er niet getwijfeld kon worden aan het leiderschap van Baudet. Ik vond het heel discutabel dat ik zomaar gebeld werd. Ik heb nog feedback gegeven, maar daar heeft het bestuur niets mee gedaan”, aldus Van den Berg.

In een reactie aan NH Nieuws ontkenden de overgebleven fractieleden deze beschuldigingen niet.