Politiek

Bonus voor zorgpersoneel valt 800 miljoen euro duurder uit – Totale kosten 2,2 miljard euro

30-11-2020 15:02

Operatiekamer, Foto Pixabay

De kosten voor het uitkeren van de zorgbonus exploderen. Voor de uitbetaling van de eenmalige coronabonus van 1000 euro was voor dit jaar 1,4 miljard euro gereserveerd. Maar vanwege de enorme animo moet het kabinet er nog eens 800 miljoen euro extra voor uittrekken en komt de teller op 2,2 miljard euro. Dat staat in de najaarsnota, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Deze eenmalige bonus voor zorgpersoneel was een unanieme wens van de Tweede Kamer.

Werkgevers van zorgpersoneel dat recht zou hebben op de bonus, konden van 1 oktober tot begin november een aanvraag indienen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kreeg deze zomer al kritiek op de uitvoering van de regeling.

Video – D66 en VVD vallen Hugo de Jonge (CDA) aan wegens falen met bonus voor zorgmedewerkers

Precieze aantallen zijn nog niet bekend, maar ingewijden melden dat waar rekening was gehouden dat ongeveer tweederde van de 1,2 miljoen mensen die werkzaam zijn in de zorg de bonus zou krijgen, dat getal nu oploopt richting 90 procent van het zorgpersoneel.

Voor volgend jaar staat opnieuw een eenmalige bonus op het programma, van 500 euro netto. Daarvoor is ruim 700 miljoen euro ingeboekt.