Binnenland

Natuurclubs dreigen met juridische stappen tegen waterschap vanwege windmolenplan

01-12-2020 15:48

Windmolens foto van: Karsten Würth

Natuur- en milieuorganisaties zijn woedend op een plan van Waterschap Hunze en Aa’s om windmolens toe te staan in hun domein. Energieproducent RWE wil in het gebied graag windturbines plaatsen op een dijk tussen Delfzijl en polder Breebaart. Het voorstel moet nog langs het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s, maar nu al dreigen zes milieuclubs met juridische stappen.

“Dit plan is voor ons echt onbespreekbaar. Hoe halen ze het in hun hoofd om op die zeedijk aan de Dollard windmolens te willen plaatsen.”

Aldus directeur van Het Groninger Landschap Marco Glastra tegenover het Dagblad van het Noorden. Het gebied waar de windmolens moeten komen behoort volgens hem tot de mooiste van Groningen en is bovendien een onlosmakelijk deel van het werelderfgoed dat Waddenzee heet.

Het natuurgebied wordt verder gebruikt door tienduizenden vogels om te slapen, te broeden en bij te tanken onderweg naar het zuiden. Ook ruige dwergvleermuizen uit Litouwen mogen graag rondfladderen in de Dollard. Net als de vogels lopen zij volgens Glastra gevaar straks te worden versnipperd door de windturbines. Verder heeft hij esthetische bezwaren tegen de plannen van het waterschap:

“Plaatsing van windmolens op de zeedijk heeft een enorme impact op het monumentale landschap van de graanrepubliek en de beleving ervan, juist omdat dit gebied als gevolg van een zorgvuldig ruimtelijk beleid gevrijwaard is gebleven van windmolens”

De bewoners van de omliggende gemeenten zijn ondertussen net zo ongelukkig met de komst van de vogelversnipperaars. Volgens Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl hebben de bestuurders geen idee welke overlast dit met zich meebrengt:

“We hebben al ongeveer honderd van die molens rondom ons huis. Laat het waterschap maar een draadje aanleggen tussen windpark N33 en hun kantoor. Daarmee kun je ook voorzien in stroom. We krijgen als het ware een groot hek van windmolens om ons heen. Absoluut een drama.”

Wanneer gaat Nederland nu eens beginnen met de bouw van echt duurzame oplossingen?