Binnenland

Sigrid Kaag: meer investeren in legale migratieroutes voor kennismigranten en seizoensarbeiders

02-12-2020 14:55

Screenshot WNL

Het afgelopen jaar heeft Nederland er netto zo’n 63.000 nieuwe landgenoten bijgekregen dankzij de immigratie. Dit zijn er dik 40.000 minder dan vorig jaar toen de wereld nog niet volkomen stil lag vanwege het coronavirus. De helft van deze mensen komt uit Europa zelf, aldus demograaf Jan Latten in de T.

Volgens de deskundige wordt het nog een hele tour om al deze nieuwe Nederlanders een plekje te geven in hun nieuwe thuisland. Zowel fysiek als mentaal:

Ik ben echt bang dat de politiek denkt dat het migratievraagstuk zichzelf oplost. Maar dat zal niet zo zijn. De immigratieterugloop komt niet door beleid maar door corona.”

Ook minister Sigrid Kaag (#teamkaag) zegt dat het belangrijk is om van het immigratieverhaal een succes te maken. Zo kan er volgens haar meer geïnvesteerd worden in legale migratieroutes voor bijvoorbeeld kennismigranten en seizoensarbeiders. Volgens Kaag bestaat sowieso maar een klein gedeelte van de migratiestroom uit asielzoekers.

Wel waarschuwt de politica voor pittige dialogen met naties die blijven weigeren om uitgeprocedeerde landgenoten terug te nemen:

“Je hebt een soort balans nodig om met veel landen te kunnen onderhandelen en om te zeggen: doe nou echt wat aan de uitstroom van eigen mensen die geen recht hebben om hier te zijn, die een economische migrant zijn en illegaal komen, en neem ze terug.”

Sigrid Kaag bij Wakker Nederland: