Binnenland

Kabinet wil weer strenger zijn, is wars van ‘losse’ versoepeling

03-12-2020 09:11

Hugo de Jonge.

Niet zo lang geleden introduceerde het kabinet een corona-routekaart. Die routekaart bepaalde welke maatregelen zouden worden genomen bij een bepaald aantal besmettingen. Maar omdat coronaminister Hugo de Jonge betrokken was, ging het al vrij snel mis, raakte de routekaart in vergetelheid (er werden zelfs maatregelen afgekondigd die helemaal niet op de routekaart stonden) en kan het schrijven nu bij het grofvuil.

De T meldt dat het kabinet momenteel werkt aan een nieuwe routekaart. En – u verwacht het niet – die wordt weer lekker streng omdat het kabinet nog steeds niet tevreden is over de afname van het aantal coronabesmettingen. De T:

Mogelijk zitten in de nieuwe routekaart, die vermoedelijk een andere naam zal dragen, lagere drempelwaardes voor aanscherpingen dan de huidige. „Dat was immers de les van afgelopen zomer”, zegt een ingewijde. „Dat we te los waren met versoepelen.”

Juist die ’verzwaring’ van de routekaart heeft volgens een bewindspersoon in het kabinet de kift weer opgepookt tussen het economische blok en de ’witte jassen’, zoals zorgministers De Jonge en Van Ark en premier Rutte soms smalend worden genoemd.

Twistpunt is onder meer het tijdelijk heropenen van de restaurants in december. Deze zogeheten ’droge horeca’ is in tegenstelling tot kroegen en feestcafés niet de besmettingshaard gebleken. De optie ligt momenteel in het Outbreak Management Team, dat maandag met z’n advies komt aan het kabinet.

Nou gezellig!