Politiek

Politie en veiligheidsexperts: Nieuwjaarsnacht gaat chaos worden

04-12-2020 13:17

foto via James Owen

De nieuwjaarsnacht dreigt een chaos te worden als gemeenten niet heel snel in actie komen en passende activiteiten voor jongeren organiseren. Er zijn nog veel te weinig initiatieven en waarschijnlijk is het zelfs al te laat om dat nog recht te trekken. Dat zeggen politie en veiligheidsexperts vrijdag tegen BNR.

Geen vuurwerk met Oud en Nieuw – Kabinet komt met algeheel vuurwerkverbod

De oproep om jongeren voor en tijdens oud en nieuw wat vertier te geven dateert al van half november, toen Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, het thema aankaartte. Maar zonder evenementen zal het nog een ‘forse uitdaging’ worden om de veiligheid te waarborgen, zei hij toen al. Bruls kon op bijval rekenen van politie en deskundigen. Die constateren nu dat er nog veel te weinig initiatieven zijn om ook echt werk te maken van enig vertier rond oud en nieuw.Gerrit van de Kamp van politiebond ACP oordeelt hard: “Van de overheid is nu niets meer te verwachten. Het is nu aan de politie en de hulpdiensten. Het momentum is voorbij.”

Politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit vindt dat gemeenten écht in actie moeten komen.

“Verzin iets leuks, anders dan het over te laten aan het vrije spel der maatschappelijke krachten, want dan konden er nog wel eens wat dingen gebeuren die je eigenlijk liever niet zou willen. Ik ga me niet aan voorspellingen wagen, maar het lijkt mij niet verstandig om het aan het toeval over te laten.”

In Den Haag is er dit jaar voor jongeren wederom geen vreugdevuur om naar uit te kijken en vuurwerk is er ook al niet. Arjen Dubbelaar, raadslid namens de partij Hart voor Den Haag, denkt dat dat er juist voor zou kunnen zorgen dat er onrust ontstaat in de stad. “Ik houd mijn hart vast. Ik denk dat het heel erg lastig gaat worden om het onder controle te houden.”

Richard de Mos – De zorg staat onder druk maar een totaal vuurwerkverbod is een fopspeen