Politiek

Bas Paternotte – Een eventuele Nanninga/Eerdmans-partij is slecht nieuws voor Thierry Baudet en Henk Otten

06-12-2020 22:53

Henk Otten, Thierry Baudet en Annabel Nanninga (YouTube/BPPMedia)

Mysterieuze tweets op de zondagmiddag van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Zou het duo bezig zijn met een nieuwe politieke partij? Het is gissen, beide betrokkenen nemen de telefoon niet op. Het kan ook een kwestie van nieren proeven zijn, even die grote teen in het badwater laten zakken om de temperatuur te meten. Hoe dan ook: wat zijn de mogelijkheden voor Nanninga en Eerdmans? Enkele overdenkingen.

1. Annabel Nanninga is een goed merk, toch? – Voordat Thierry Baudet vlak na de Provinciale Statenverkiezingen met zijn ‘boreale speech’ (en naderhand de berichten over antisemitische uitspraken, associatie met viruswappies  en wat dies meer zij) zijn karretje in de poep reed heeft Forum voor Democratie (FvD) een niet openbare peiling laten verrichten naar de populariteit van Nanninga en Baudet. Wat bleek, de achterban was enthousiast over beiden: Baudet kon rekenen op tweederde, de rest van de achterban vond Nanninga geweldig. Dat is een goed teken.

2. Maar wil Nanninga wel naar de Tweede Kamer? – Dat is nog maar de vraag. Ze neemt haar mandaten serieus. Voordat FvD ineenstortte zei ze al geen trek in de Tweede Kamer te hebben. Gemeenteraad, Staten en Senaat zijn belangrijk voor haar.

3. Eerdmans gaat dus de kar trekken? – Dat is helemaal geen slecht idee. Er wordt in D66-kringen geringschattend over Eerdmans gedaan (deze tweet is van de politiek adviseur van Sigrid Kaag) maar het was een uitstekend Kamerlid voor de LPF destijds. En als Leefbaar Rotterdammer een waardig schatbewaarder van Pim Fortuyn.

4. MAAR WE WILLEN NANNINGA! – Die kan je krijgen. Ze zit tot en met 2023 in de Eerste Kamer. De reden waarom zondagavond vermoedelijk een luid GVD in de huizen van Baudet en Otten klonk is dat Nanninga en Eerdmans – mocht dat hun plan zijn – een perfecte duo-campagne kunnen voeren. Samen het land in, kiezers enthousiasmeren en zetels in de Tweede Kamer pakken. Aan het eind van de rit blijft Nanninga dan in de Senaat en bruggenhoofd Amsterdam en Eerdmans doet de Tweede Kamer. Best of both worlds.

5. Daar is meer voor nodig – Jazeker, Nicki Pouw-Verweij zou een goede nummer twee zijn. Ondertussen hebben een kleine zestig FvD-volksvertegenwoordigers zich afgescheiden. Dat zijn geen stemmentrekkers, wel lui met enige ervaring. Daar zitten wellicht types tussen die kunnen helpen bij de campagne of zelfs geschikt blijken te zijn voor een eventuele Tweede Kamerlijst.

6. Maar het partijkartel moet kapot, toch? – Dat spreekt vanzelf. Maar de oppositiestrategie van Baudet heeft overduidelijk niet gewerkt. Wellicht beter dat – mochten Nanninga en Eerdmans een poging wagen – nieuw rechts een periode van bezinning en berouw inlast. Forum voor Democratie heeft nog geen deuk in een pakje boter geslagen als het neerkomt op het doorbreken van het partijkartel.

7. En waarom is één en ander nou slecht nieuws voor Baudet en Otten? – Van FvD en Baudet is niets meer over: nu nog slechts vier zetels gedragen door een leider die geen problemen heeft met antisemitisme in eigen kring. Triest, anderhalf jaar geleden boekte Baudet nog een historische overwinning. De beweging van Henk Otten is een groots opgebouwde splinter. Het mislukte wandelingetje met Henk Krol spreekt boekdelen, laat staan dat er een populaire leider is.

Er wordt sinds de dood van Pim Fortuyn al decennia geschermd met een gat op rechts. En dat gat tussen de VVD en de PVV bestaat wel degelijk. Maar ondertussen is Pim Fortuyn vermoord, Rita Verdonk gefnuikt, de uil van Baudet neergestort, de tempel teruggebracht tot brokstukken. Maar Eerdmans en Nanninga zouden dat gat kunnen opvullen. Met uitgestoken hand onderwijl met inachtneming van eigen standpunten op het gebied van immigratie en klimaatwaanzin.

Baudet heeft die hand nooit uitgestoken. Wat raar is, hij had die historische overwinning inmiddels anderhalf jaar geleden kunnen verzilveren door direct te investeren in contacten met VVD en CDA en zijn eigen partij in 2021 een gouden randje te geven. Beide partijen hebben echter nooit iets van hem gehoord, weet ik uit betrouwbare bronnen.

Stél dat – want het is dus nog helemaal niet niet zeker – Nanninga en Eerdmans het avontuur van een nieuwe partij op rechts opzoeken en reach across the aisle.

VVD, CDA en de combinatie Nanninga/Eerdmans zouden dan zomaar een werkelijk rechts kabinet kunnen vormen.