Binnenland

Asha ten Broeke wil wetenschappelijk bewijs zien dat ze dun kan blijven

07-12-2020 18:34

Screenshot

Asha ten Broeke is maandag plotseling trending op Twitter vanwege een twee weken oude column over de onmogelijk taak voor dikke mensen om af te vallen. In de column stelt de wetenschapsjournalist onder andere dat dikke mensen onterecht worden weggezet als ongezond. Vooral de medische wereld zou klachten van zwaarlijvige patiënten standaard koppelen aan hun overgewicht. Hierdoor worden andere ziektes volgens Ten Broeke te snel over het hoofd gezien.

Als voorbeeld noemt de columnist de casus van Rebecca (120 kilo). Zij kreeg van haar dokter te horen dat ze meer moest bewegen om af te vallen. Nu zit Rebecca thuis met zere knieën van al dat hardlopen:

“Het maakt de spreekkamer voor dikke mensen vaak een supernare plek: je bent er kwetsbaar, soms letterlijk maar altijd figuurlijk bloot, en in al die weerloosheid moet je je toch schrap zetten voor afkeuring. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook schadelijk. Uit onderzoek blijkt dat stigmatisering slecht is voor de gezondheid van dikke mensen.”

Bovendien is afvallen voor een persoon met overgewicht volgens Ten Broeke biologisch eigenlijk niet te doen. Ze schermt hierbij met studies waaruit zou blijken dat dikke mensen maar 0,15% kans hebben om ooit weer dun te worden en te blijven. Op Twitter klinkt tegelijk een hoop kritiek op deze stellingname. Zo hebben veel mensen tantes die wel degelijk hun levensstijl omgooiden en nu superslank yogales geven op Bali. Sommige twitteraars wijzen erop dat het aanpassen van je omvang alleen maar begint met een dieet. Ten Broeke wil hier echter niet aan en wenst wetenschappelijk onderbouwde argumentatie te zien dat structureel minder eten leidt tot structurele gewichtsafname. Volgens Asha is “iemand die dik is op dieet sturen, ongeveer net zo behulpzaam als iemand die een uitkering komt aanvragen een Staatslot meegeven.”

Misschien moet Ten Broeke gewoon accepteren dat niet elk aspect van haar leven een gezond voorbeeld is voor anderen. Vrijwel ieder mens heeft zwaktes en daar moeten we simpelweg niet hypocriet over zijn. Zeker niet wanneer we onszelf wéér midden in de nacht gebogen bij een geopende koelkast aantreffen. Jullie weten wie jullie zijn, daar heb je geen onderzoek voor nodig.