Binnenland

RIVM kan al zes dagen stijgende coronabesmettingen niet verklaren

07-12-2020 17:23

RIVM-chef Jaap van Dissel.

Al zes dagen op rij nemen de gemeten coronabesmettingen toe zonder dat op dit moment een duidelijke verklaring aangewezen kan worden. Nadat vorige week dinsdag nog zo’n 4000 besmettingen werden gemeld, waren dat er maandag inmiddels 7100. Het hoogste aantal in een maand tijd. Hoewel het RIVM morgen pas de weekcijfers bekend maakt zijn de cijfers op maandag al hoger dan die van de volledige week ervoor. De afgelopen zes dagen zijn er in totaal 36.600 nieuwe gevallen geregistreerd, in de hele week daarvoor ging het nog om 33.949. En dat verschil gaat dus nog toenemen.

Een mogelijk verklaring zou kunnen liggen in het feit dat sinds vorige week ook zogenaamde asymptomaten zich kunnen laten testen. Als mensen nauw contact hebben gehad met iemand die positief is getest kunnen ze nu ook zónder corona-achtige klachten een test laten afnemen:

“Of het testen van asymptomaten daar een rol in speelt, zijn we wel naar aan het kijken.”

Zo laat het RIVM weten. Ook is nog niet bekend of het totaal aantal afgenomen tests significant is gestegen. Ook dat zou mede het toegenomen aantal besmettingen kunnen verklaren.