Chris Aalberts – Ondertussen bij Thierry Baudet: Meer atomisering in de samenleving door grid-vormige stratenplannen

09-12-2020 18:03

Het nieuwe boek van Thierry Baudet en Paul Frentrop. (Foto Chris Aalberts)

De teloorgang van Forum voor Democratie is het beste zichtbaar in de Eerste Kamer. Voor FvD gingen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 bij uitstek over de Senaat, niet over al die Statenfracties her en der in het land. De afbraak gaat ondertussen voort. Vorig jaar verloor FvD haar dertiende zetel omdat Statenlid Rob Roos SGP stemde. Toen stapten de vertrouwelingen van Henk Otten op en was Forum niet meer de grootste. Twee weken geleden stapten weer een handvol Senatoren op en deze week volgden Loek van Wely en Lennart van der Linden hun voorbeeld. Daarmee is Forum nog maar twee zetels groot.

‘Dit boek illustreert alles wat er mis is met Forum, zowel inhoudelijk als organisatorisch’

In deze roerige periode bracht Amsterdam Books, de huisuitgeverij van Forum voor Democratie, een boekje uit met de titel De ravage van tien jaar Rutte. Vroeger bracht een echte uitgeverij de boeken van Baudet uit, maar sinds kort begrijpt FvD dat er meer geld in het laadje komt als men dit via een eigen uitgeverij doet. Om het extra aantrekkelijk te maken probeert Forum de eigen fans geld uit de zak te kloppen door de gesigneerde versie aan te bieden voor de dubbele prijs. Daarvoor heb je dan de handtekeningen van Thierry Baudet én Paul Frentrop in je boekje staan.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel mensen op de handtekening van Paul Frentrop zitten te wachten, de man die met een straatlengte voorsprong het minste charisma van alle FvD’ers heeft. Toch liggen in deze roerige tijden andere vragen meer voor de hand. De meest prangende is of Baudet en Frentrop van plan zijn geweest hun boek terug te trekken of uit te stellen, nu de titel De ravage van tien jaar Rutte al snel tot creatieve vondsten leidt als De bende van anderhalf jaar Baudet, De teringzooi van Thierry en Het Forum-fiasco. De auteurs hadden zich de lancering van hun boek ongetwijfeld anders voorgesteld.

Dit boek illustreert alles wat er mis is met Forum, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Net als voorheen lees je het extremisme tussen de regels door en zo blijft het voor fans makkelijk te ontkennen. Zo is het standpunt dat Nederlanders met een migratie-achtergrond bij onvoldoende integratie het land uit moeten gewoon weer aanwezig, alsof het paspoort van sommige Nederlanders minder waard en minder permanent is dan dat van anderen. Deze mensen “die hier niet aarden moeten we helpen terug te keren naar hun landen van herkomst”, klinkt het. Het klinkt best vriendelijk voor een verplichting.

‘Dit alles geheel indachtig de beweging die alleen om Baudet draait, met in zijn kielzog volgzame broeders als Frentrop’

Baudet en Frentrop doen weer hun oude spelletje vage formuleringen, precies op het moment dat veel mensen wel wakker zijn geworden over de ware aard van Forum. Het gaat de auteurs op pagina 58 niet om “zoiets oppervlakkigs als de ‘kleur’ van de mensen die ons land zijn binnengekomen. Het gaat ons om hun aantal, hun waardenpatronen en hun kwaliteiten.” Vraag voor de mensen die nog zitten te slapen: wat zegt het dat Forum het heeft over “hun aantal”, over wie gaat dat precies en wat betekent het dat deze groep in de ogen van Baudet en Frentrop bepaalde “kwaliteiten” ontbeert?

Voor de FvD’ers die zich nog niet uit de voeten hebben gemaakt, is het tevens nuttig de vraag te stellen hoe het überhaupt mogelijk is dat Baudet en Frentrop in dit boek “onze plannen voor politiek, economisch en cultureel herstel” presenteren. We worden aan het einde van het boek opgeroepen vooral Forum te steunen en wederom te doneren. Dat moet kennelijk op basis van het programma in dit boek. Zelfs de jaarlijkse ledenvergadering van twee uurtjes komt er niet meer aan te pas. Dit geheel indachtig de beweging die alleen om Baudet draait, met in zijn kielzog volgzame broeders als Frentrop.

‘Er blijven alleen trouwe boreaaljongens en andere fans over’

Baudet was voorheen al niet te beïnvloeden en dat is er de afgelopen weken niet bepaald beter op geworden. Mensen die de potentie hadden Baudet soms nog eens ergens op aan te spreken, zoals Annabel Nanninga, zijn vertrokken en veel twijfelende anderen zijn haar snel gevolgd. Er blijven alleen trouwe boreaaljongens en andere fans over, die al nooit tegenspraak gaven en nu al helemaal nooit meer weg kunnen, omdat ze definitief gebrandmerkt zijn als extreemrechtse goedpraters van de nazistische fantasieën binnen JFVD en de antisemitische complottheorieën van de Grote Leider.

En dus lezen we in dit boek hoe Baudet de wereld ziet, zonder enige garantie dat zijn partijleden of politici het met hem eens zijn, maar waarvan wel gegarandeerd is dat niemand zich er ooit nog tegen verzet. Mooi, want dat geeft Baudet alle ruimte om zijn persoonlijke hobby’s, zoals zijn kritiek op moderne stedenbouw tot hoofdpunt te promoveren. Geen stratenplannen meer in de vorm van een ‘grid’ want dan krijg je atomisering, meer gebruik van natuurlijke materialen want dan wordt de band met de natuur hersteld en meer ornamenten want zo wordt het leven verzacht. Niemand die de gekte nog corrigeert.

We wensen de laatst overgebleven Forum-politici veel succes met folderen.