Binnenland

Helft Nederlanders heeft geen vertrouwen meer in coronabeleid kabinet

09-12-2020 12:14

Foto via Jonathan Borba

Ongeveer 25% van alle Nederlanders zegt zich niet aan de coronaregels te gaan houden tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit een onderzoek onder de 3.400 leden van het Hart van Nederland-panel. Zo is een kwart van plan om meer dan drie mensen uit te nodigen tijdens de kerst.

Maandag maakte Mark Rutte nog duidelijk dat ook de kerst er dit jaar anders uitziet. De premier sloot hierbij zelfs strengere maatregelen niet uit. Door deze sombere boodschap bekijkt de bevolking het coronabeleid van de regering nu met argusogen.

Waar begin november nog zes op de tien Nederlanders vertrouwen had in het kabinetsbeleid is dat nu minder dan 50%. Dit is het laagste niveau sinds Hart Van Nederland deze vraag aan het panel begon te stellen.

Het Red Team adviseert ondertussen om nog strenger te zijn met de feestdagen. Hierbij denkt het team aan een avondklok met oud & nieuw, reisbeperkingen en een langere kerstvakantie. Arts-microbioloog Bert Mulder laat tegen de Gelderlander weten dat dit het gevolg is van falend beleid:

“Probleem is vooral dat besmettingen nu al oplopen, dus dan kun je simpelweg niet versoepelen, is het geen perspectief om samen met meer mensen kerst en oud en nieuw te vieren. Dat had gekund als je met het beleid de besmettingen eerder en veel verder naar beneden had gebracht maar dat beleid heeft gefaald.”

Vuurwerkhandelaren voorspellen ondertussen een jaarwisseling des doods, omdat veel mensen voor het eerst met illegaal vuurwerk in aanraking komen. Ook zijn er grote zorgen over de wijze waarop al deze explosieven worden opgeslagen.

Tot slot is er natuurlijk nog het psychische leed van de vuurwerkliefhebber die dit jaar met lege handen staat. Zo tekent Omroep West het tragische relaas op van Remco Gerritsen. Hij bezocht ter voorbereiding op oud & nieuw maar liefst dertig vuurwerkdemonstraties. Nu rest voor hem enkel nog de 4 fases van rouwverwerking:

“Eerst was ik boos. Daarna kwam het verdriet. Dus ik was behoorlijk depressief. Maar ja, je moet door, dus dan ga je kijken wat nog wel mag.”