Politiek

Kabinet komt met 3,7 miljard extra coronasteun, versoberingen worden teruggedraaid

09-12-2020 12:24

Ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes (v.l.n.r.), foto: screenshot YouTube

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakten woensdag bekend dat het kabinet 3,7 miljard euro extra uittrekt voor coronasteun. Dit is een uitbreiding op het huidige steunpakket dat loopt tot en met juni 2021. Daarnaast worden de eerder aangekondigde versoberingen teruggedraaid. Het kabinet heeft eerder al 34 miljard euro beschikbaar gesteld voor de coronacrisis.

Minister Wiebes heeft gezegd dat er “een stevig pakket” nodig is omdat de economie langer dan voorzien op slot blijft nu de tweede golf van coronabesmettingen zo tegenvalt. Wel ziet Wiebes licht aan het einde van de tunnel nu er langzaamaan vaccins beschikbaar komen.

Personen die zwaar zijn getroffen zoals horecaondernemers krijgen maximaal 70 procent van hun kosten vergoed en deze regeling wordt nog verder uitgebreid. Ook de vergoeding voor vaste lasten (TVL) wordt verhoogd en de loonsubsidie (NOW) wordt niet vanaf januari teruggeschroefd. Zelfstandigen die inkomsten mislopen omdat ze bijvoorbeeld geen opdrachten meer krijgen of omdat ze in quarantaine zitten kunnen gebruikmaken van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Een groep die volledig buiten de boot valt zijn de starters. De steunmaatregelen zijn gebaseerd op de omzet van een jaar eerder, en die hebben starters nog niet. Minister Koolmees heeft aangegeven dat het niet mogelijk is een “eerlijke en uitvoerbare” regeling te treffen want “er is een groot risico op fraude en dat wil ik niet”. De minister erkent dat dit een treurige lotsbeschikking is voor de getroffenen, maar er is wel de mogelijkheid een gunstige overheidslening af te sluiten. Dat is lekker starten!

Hieronder kunt u genieten van de volledige persconferentie: