Binnenland

8793 nieuwe coronabesmettingen: ‘zorgelijk aantal, sla kerst een jaartje over’

10-12-2020 17:06

Ab Osterhaus bij Op1 (Screenshot NPO)

Het aantal coronabesmettingen neemt sinds het begin van december weer dagelijks toe. Donderdag is met 8793 besmettingen de grootste dagelijkse stijging sinds 31 oktober gemeld. Experts hebben op dit moment de grootste moeite om te verklaren waarom, ondanks de strenge maatregelen, het aantal besmettingen toch blijft stijgen.

Zo ook Viroloog des Vaderlands Ab Osterhaus, die erg is geschrokken van de laatste ontwikkelingen. ‘Heel slecht nieuws‘, noemt Ab het:

,,Bijna 9000. Wauw, dit is hoog. Over versoepelingen hoeven we het nu helemaal niet meer te hebben. We zijn nog niet eens aan de winter toe.”

Hoewel het voor de hand ligt dat het aantal besmettingen in de koude maanden weer toeneemt kan het voor extra problemen zorgen dat de stijging nu al zo fors is, vindt Osterhaus: ,,We kunnen niet leven met het virus, we moeten het uitbannen.”

Viroloog Ab stuurt aan op het treffen van harde maatregelen:

,,In Duitsland heeft Angela Merkel die in een dramatische rede aangekondigd, in België komen ze ook tot dat besef.

[…]In Nederland is zelfs nog over skivakanties gesproken, maar de cijfers zijn echt veel te hoog. Voor een versoepeling met kerst ziet het er ook niet gunstig uit. Ik zou zeggen: sla het een jaartje over, hou het sober.”

De oproep tot soberheid wordt wat Osterhaus betreft kracht bijgezet door de besmettingspiek die in Amerika te zien was na Thanksgiving. Het RIVM vindt het nog te vroeg om te zeggen dat onze huidige piek mede is veroorzaakt door het Sinterklaasfeest: ,,Dat zou snel zijn. Wij gaan uit van een incubatietijd van vijf of zes dagen.”

Vaccinfanaat Ab zet met name vraagtekens bij het open zijn van de scholen:

,,Ik hoor over klassen die thuis moeten blijven, scholen die dichtgaan vanwege besmettingen. Dat speelt ook bij mijn kleinkinderen en dat is een probleem.”

Zodoende denkt Osterhaus “niet dat het virus onder controle is.”