Media

Engelstalige tak De Correspondent blijkt nog te bestaan, komt 1 januari ten einde

10-12-2020 18:21

Het summum van fatsoen De Correspondent, dat en passant ook een journalistiek platform is, heeft geen succes kunnen maken van haar Engelstalige tak The Correspondent. Sterker nog, de zeven medewerkers die werkzaam zijn bij dit impopulaire medium, hoorden donderdag dat hun baan per 1 januari stopt.

Ongelooflijk jammer natuurlijk na de gouden bergen die ooit beloofd zijn aan de vaderlandse fatsoensintelligentsia. In 2018 stak het medium nog uitgebreid de loftrompet over zichzelf:

“The Correspondent haalt 2,6 miljoen dollar op dankzij 45.888 leden uit meer dan 130 landen!”,

kopte het bescheiden medium toen. Met dit immense bedrag zou een redactie worden opgetuigd in New York. Zo kon The Correspondent vanuit metropool the Big Apple de hele wereld kennis laten maken met hun ‘unbreaking news’, omdat je het laatste nieuws liever niet te snel moet horen, of zoiets. Helaas kwam eind maart 2019 het eerste smetje al op het daarvoor nog hagelwitte blazoen. Hun internationale tak zou namelijk niet vanuit het magistrale New York gemaakt gaan worden, maar gewoon vanuit de achtertuin in Amsterdam. Dat is pas écht unbreaking.

Veel donateurs waren niet te spreken over deze wending. Algemeen werd aangenomen dat er een Amerikaanse redactie zou komen. Tijdens een optreden op CNN werd dit door Wijnberg ook niet weersproken.
In een interview met NiemanLab gaf Wijnberg later – in het Engels – aan zich niet te herkennen in het geschetste beeld en de daaruit voortgevloeide ophef en verwarring te betreuren.

In februari van dit jaar liet ambitieuze uitgever Ernst-Jan Pfauth nog weten dat De Correspondent wél heel graag internationaal wil uitbreiden, maar dan zónder risico:

“Het zijn twee losse entiteiten. We willen internationaal graag verder uitbreiden, maar het financiële risico daarvan mag niet neerslaan op De Correspondent”

Eind september werd uiteindelijk duidelijk dat het project niet langer levensvatbaar is. Het aantal leden dat het abonnement wilde vernieuwen daalde van 56.000 naar 21.000. De werknemers die nu op straat komen te staan hebben alle zeven een betrekking op tijdelijke basis, die per 1 januari dus niet verlengd wordt. Gelukkig kreeg het gewaardeerde journaille dit deze donderdag pas te horen, anders zou het natuurlijk geen unbreaking news zijn.