Binnenland

Nederlanders buiten risicogroep kunnen mogelijk toch voor zomer gevaccineerd worden

10-12-2020 13:29

Een frisse injectiespuit, foto Pixabay

Terwijl veel Nederlanders zich zo langzamerhand amper meer iets kunnen herinneren van het leven voor corona, worden de vooruitzichten voorzichtig rooskleuriger. Ten eerste bedraagt het aantal mensen dat inmiddels is beschermd tegen het virus zo’n 2 miljoen. Deze mensen zijn al eerder besmet geweest, en hoewel herbesmetting mogelijk is blijkt de kans hierop in de praktijk zeer gering.

Daarnaast komt het moment van vaccineren nu toch echt dichterbij, ondanks dat Nederland achteraan heeft gezeten bij de colleges logistiek. Veel landen beginnen in december al met het vaccinatieprogramma, de Nederlanders moeten wachten tot half januari.

Toch ziet het er naar uit dat gezonde Nederlanders onder de 60 jaar eerder gevaccineerd kunnen worden dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit cijfers waar het AD eerder over berichtte. Nederland krijgt naar verwachting in de eerste helft van 2021 zo’n 22 miljoen vaccins geleverd. Uitgaande van 2 doses per persoon kunnen hiermee ruim 10 miljoen mensen worden ingeënt.

Dat is ruim meer dan de 6 à 7 miljoen Nederlanders die ouder dan zestig zijn, in de zorg werken of gewoon door ziekte kwetsbaarder zijn. Bovendien is de vaccinatiebereidheid onder die groep verre van 100 procent. Dit betekent met andere woorden dat begin 2021 ook enkele miljoenen jonge dan wel gezonde Nederlanders een vaccin kunnen ontvangen.

Een woordvoerder van het ministerie maant wel tot tempering van het enthousiasme:

,,Eerst moeten alle zes vaccins die we gekocht hebben de eindstreep nog halen. Zover is het nog niet. Bovendien moet je nog kijken of elk vaccin geschikt is voor iedere doelgroep en of de leveringen die nu gepland staan, ook echt gedaan worden. En dat je een vaccin geleverd krijgt, betekent niet dat iedereen meteen gevaccineerd is.”

Maar hoewel er een tegenvaller kan komen omdat één of meer van de 6 aangekochte vaccins de eindstreep niet gaat halen kunnen er ook verdere meevallers komen. Zo is het vaccin dat momenteel in Leiden ontwikkeld wordt het enige dat aanstuurt op effectieve bescherming bij slechts één dosis. Als dat lukt zou dat betekenen dat nog eens drie miljoen extra mensen een vaccin kunnen ontvangen in het tweede kwartaal van 2021. Omdat enkele vaccins al volledig uitontwikkeld zijn en redelijk tot zeer effectief blijken te zijn hebben experts er bovendien goede hoop op dat alle zes aangekochte vaccins de eindstreep gaan halen.