Economie

“Tweede coronadip door corona veel minder schadelijk dan eerste”

10-12-2020 10:05

Foto is gemaakt door Isi Parente

De tweede golf aan coronabesmettingen is voor de Nederlandse economie veel minder schadelijk dan de eerste periode van lockdowns. Hoewel sectoren als de horeca en toerisme hard geraakt zijn, hielden huishoudens hun uitgaven beter op peil dan in het voorjaar, stelt Rabobank in een nieuwe prognose.

Rabo:

De eerste coronagolf had een enorme impact op de uitgaven van Nederlandse huishoudens. Volgens berekeningen van het CBS daalde de consumptie in maart met 6,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019, in april was dit 17,1 procent en in mei 12,1 procent. Hoewel niet volledig, herstelde de consumptie weer voor een groot deel naarmate het virus meer onder controle kwam in de zomer en de maatregelen werden versoepeld.

In de huidige tweede coronagolf lopen de uitgaven van huishoudens opnieuw terug (figuur 1). Maar de val is dit keer niet zo groot als in het voorjaar. Volgens onze schattingen daalde de consumptie met bijna 5 procent in oktober en met zo’n 7,5 procent in november ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dit blijkt uit een analyse van uitgaven van consumenten op basis van geaggregeerde transactiedata van Rabobank.

Volgens de bank werd weliswaar gevreesd voor een daling van de huizenprijzen (aanvankelijk ook door Rabo), maar die vrees zou niet bewaarheid worden.