Binnenland

Volkskrant en Parool uitgeroepen tot de beste kranten van heel Europa

10-12-2020 13:45

Foto via Nijwam Swargiary

Ontroerend nieuws deze donderdag in de Volkskrant. De Volkskrant is namelijk voor de tweede maal uitgeroepen tot European Newspaper of the Year. De krant kreeg deze prijs niet vanwege de sterke informatieve inhoud, maar wel voor de stralende vormgeving met veel ruimte voor wit.

De jury bestaande uit designers, journalisten en wetenschappers uit elf Europese landen roemen de Volkskrant dan ook voor haar creatieve aanpak en de focus op visuele journalistiek. Dat de azijnbode het onderwerp van de dag presenteert met veel witruimte kan ook op goedkeuring van de jury rekenen.

De specialisten zijn verder te spreken over de originele insteek van de Volkskrant. Zo liet de krant mensengezichten zien tijdens de pandemie in plaats van verpleegkundigen met maskers op. Een erg gewaagde keuze. Ook het Parool valt tijdens de jaarlijkse European Newspaper Awards in de prijzen voor de best vormgegeven regionale krant.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse krant wint. Zo werd de Leeuwarder Courant vorig jaar nog uitgeroepen tot European Newspaper of the Year. Het Financieel Dagblad won de prijs het jaar daarvoor. De awards worden sinds 1999 uitgereikt en zijn bedoeld om creatieve ideeën bij de pers te stimuleren.

Joop Visser over de Volkskrant: