Chris Aalberts – De grote vraag is: waarom doet Henk Krol zichzelf een nieuwe partij aan? 

12-12-2020 10:10

Henk Krol in de Tweede Kamer.

We kunnen het ons nog maar nauwelijks voorstellen, maar niet eens zo heel lang geleden was Henk Krol fractieleider van 50Plus. Hij was ook best succesvol. Niet dat de ouderenpartij nou zo’n sprankelende indruk maakte of veel bereikte, maar de peilingen waren goed en er leek in 2021 zelfs een doorbraak in te zitten. Zonder al te veel moeite werd Henk lijsttrekker voor de verkiezingen van volgend jaar en zo leek alles pais en vree. Totdat Henk opeens opstapte om redenen die nooit helemaal zijn opgehelderd. Er was te veel ruzie in de partij, zei hij. Maar die was er natuurlijk al jaren.

Serie – Chris en de nieuwe partijen

Henk had gewoon als lijsttrekker kunnen blijven zitten en lachend tegen zijn partijgenoten kunnen zeggen dat hij het prima vindt als ze ruzie maken, zolang het maar niet in de media komt. Dat deed Henk niet. Wisselende contacten volgden: eerst begon hij de Partij voor de Toekomst met PvdD-afsplitser Femke Merel van Kooten, toen fuseerde hij met GO van Henk Otten, jaagde Van Kooten weg en daarna nam Henk ook zelf de benen. De Partij voor de Toekomst werd weer GO en Henk zat zonder partij. Zo werd LHK geboren: Lijst Henk Krol. Het is aan de meeste mensen voorbij gegaan, maar LHK bestaat inmiddels alweer ruim twee weken.

Waarom Henk aan dit avontuur is begonnen is even onduidelijk als waarom hij bij 50Plus is opgestapt. Hij is allang de AOW-leeftijd voorbij en zou dus prima achter de geraniums kunnen gaan zitten. De belangrijkste redenen voor LHK lijken een chronisch gebrek aan hobby’s en een extreme vorm van zelfoverschatting.

Over de inhoud gaat LHK in ieder geval niet. Er is een introductiefilmpje met een duizend in een dozijn muziekje. Er zijn wat beelden van een haventje, een station en wat fietsers. Henk gaat de verworvenheden die zijn opgebouwd verdedigen, horen we. ‘Wij staan voor een leefbaar Nederland’, zegt Henk, die inmiddels in meervoud over zichzelf praat. Er is ruimte voor ‘andersdenkenden’, meldt hij, maar niet voor ‘ondermijning van de waarden waarmee we een welvarend en gelukkig land zijn geworden’. Het suggereert nogal wat, maar het blijft totaal onduidelijk welke waarden en welke ondermijning hij precies bedoelt.

‘Koester wat goed is, verander wat beter kan’, zegt een vrouwenstem opeens. Toegegeven: dit is nou echt een verbindende boodschap voor Nederland. Iedereen kan het ermee eens zijn, of je nou voor de Partij voor de Dieren, het CDA of FvD bent. Als iets goed is is het goed, als iets beter kan moet je het verbeteren. Straks kunnen PVV en Denk elkaar onder de bezielende blik van Henk de hand schudden. GroenLinks en de VVD zijn straks ook al even eensgezind want Henk weet welke kant het uit moet: gewoon verbeteren wat beter kan.

Lees de standpunten van LHK er rustig even op na. De ‘partij’ wil de economie op één, een overheid die er voor u is in plaats van andersom, veiligheid, een goed pensioenstelsel, een fijne huizenmarkt, een gezond milieu, goed onderwijs, lief zijn voor dieren en onze normen en waarden koesteren. Ook hier is vrijwel niemand het mee oneens. Enig probleem is dat ook andere partijen dit wensenlijstje niet kunnen realiseren. Zo geeft dit algemene verhaal geen enkele houvast waar LHK straks in de Tweede Kamer daadwerkelijk mee gaat komen. Er is eigenlijk ten opzichte van 50Plus nauwelijks iets veranderd.

Kamerleden voor LHK konden zich tot vorige week aanmelden. God verhoede dat er straks een fractie van meerdere personen zit, want het lijstje uitgangspunten geeft zo weinig houvast dat er geen enkele reden is te denken dat men het met elkaar eens blijft. Wat dat betreft is het wel duidelijk waar we LHK het beste aan kunnen spiegelen: de LPF, een partij die ook in een paar weken uit de grond werd gestampt, die ook geen duidelijke uitgangspunten had, politici op het laatste moment uit allerlei hoeken en gaten van de samenleving trok, in de beeldvorming totaal afhankelijk was van de leider en weer heel snel ten onder ging.

Er is echter ook een verschil.

Velen beweren dat Nederland al jaren op een nieuwe Pim Fortuyn zit te wachten. Bij LHK zien we weer eens aanwijzingen in die richting. We leren dat er minder migratie moet komen, dat we onze cultuur moeten doorgeven aan mensen die hier komen wonen en niet moeten ‘drammen’ om de cultuur te veranderen. Zo is ook LHK een partij die probeert boze kiezers te trekken die ergens tussen VVD en PVV zitten. Na de implosie van Forum een mooie plek in het politieke landschap, al wordt het zo langzaamaan wel heel erg druk: we hebben ook 50Plus, GO, Code Oranje en Nanninga-Eerdmans nog. Het verschilt allemaal alleen qua toon en stijl.

Een partij op deze flank kan alleen een succes worden als deze vanwege de charismatische leider op een enorm enthousiasme van kiezers kan rekenen. Dat zat bij Pim Fortuyn wel snor, maar bij Henk Krol weet niemand hoe groot zijn achterban is en dan weet je eigenlijk al genoeg. Voorlopig vraag ik me vooral af waarom Henk dit zichzelf toch allemaal aandoet.