Marketing

Je website up-to-date houden doe je zo

14-12-2020 16:45

Een aantal jaren geleden adverteerde een Nederlandse bouwmarkt met de slogan ‘Omdat je huis nooit af is’. Wat voor een huis geldt, geldt eigenlijk ook voor een website. Als je beheerder van een eigen website bent, zul je daar steeds aan moeten blijven werken. De website moet actueel zijn en regelmatig nieuwe content vertonen, anders haken je bezoekers af. Een krant koop je immers ook omdat er iets nieuws in staat, als je de krant al gelezen hebt, koop je die niet nogmaals. Tegelijk is het ook zaak om de technische kant van de zaak niet te verwaarlozen. Als de website in dat opzicht achterhaald is, wordt het een gemakkelijke prooi voor hackers.

Vaste routine

Het updaten van je website moet een prominente plek in je agenda krijgen. Maak er een vaste routine van om je eigen website regelmatig kritisch te bekijken. Bezoek je eigen domein dus geregeld en bekijk het door de ogen van een potentiële bezoeker. Kun je er goed vinden wat je er verwachtte en is de informatie up-to-date? Schrijf bijvoorbeeld wekelijks een nieuw artikel. Dat hoeft niet veel tijd te kosten, met een half uurtje kun je al heel wat bereiken. Er bestaan systemen om berichten vanuit een e-mail in te lezen. Je kunt dus in de trein op je telefoon een bericht schrijven, of in de wachtkamer van de huisarts bijvoorbeeld. Je mailt het naar je website en het staat er direct op! Een andere slimme tip is het automatisch doorplaatsen van je tweets op je website. Zo hou je de vaart er lekker in.

Ken de wetgeving

Regelmatig veranderen er dingen in de wet die ook voor jouw website van toepassing kunnen zijn. De verplichting om je bezoekers te attenderen op het gebruik van cookies is daar een goed voorbeeld van. Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen, dus verdiep je daar goed in. Ook andere aspecten van de privacywet kunnen een rol spelen.

Update de software

Veel websites worden tegenwoordig gemaakt in het gratis verkrijgbare systeem WordPress. Dat is prima, mits je de beveiliging ervan serieus neemt. Juist doordat het zo algemeen gebruikt wordt, is het voor criminelen ook interessant geworden om zich erin te specialiseren. Alleen zijn zij meestal op hele andere dingen uit. Zorg ervoor dat de software zelf, maar ook de gebruikte plug-ins, altijd bijgewerkt zijn naar de laatste versie.