Binnenland

Outbreak Management Team: zonder lockdown nog maanden langer zware coronaregels

15-12-2020 08:40

RIVM-chef Jaap van Dissel.

Zonder de ‘harde lockdown’ die premier Mark Rutte maandagavond heeft afgekondigd, had Nederland nog maandenlang met strenge regels moeten leven. Dat zegt althans het Outbreak Management Team (OMT), de deskundigen die het kabinet adviseren over de aanpak van het cororavirus. Volgens het OMT zouden we zonder lockdown nog vele maanden slechts drie mensen thuis mogen ontvangen en zouden tal van ondernemingen – bijvoorbeeld de horeca en de toeleveranciers daarvan – zeer zwaar te lijden hebben .

Het OMT schrijft in een brief aan de Tweede Kamer:

Het OMT geeft een alarmerend beeld in haar 91e advies: we stevenen af op een flinke toename van het aantal besmettingen dat hoger kan zijn dan in maart dit jaar. Dit kunnen we ons niet veroorloven, omdat dit grote gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van de zorg. Het is daarom onvermijdelijk om zodanig in te grijpen dat we onze contacten drastisch verminderen. De groei van het aantal besmettingen moet direct weer tot stilstand worden gebracht en omgebogen tot een forse daling. Stevig en onmiddellijk ingrijpen is nu nodig om het aantal contacten en daarmee het aantal besmettingen te reduceren.

(…)

De cijfers wijzen erop dat het aantal meldingen, ziekenhuis- en IC-opnames zal stijgen de komende tijd, als de omstandigheden gelijk blijven. Het OMT is unaniem van mening dat het van groot belang is om een duidelijk signaal te geven dat het momenteel niet goed gaat en dat we, zonder aanvullende maatregelen, afstevenen op een belangrijke verdere toename van SARS-CoV-2- geïnfecteerde personen tot een aantal dat hoger kan zijn dan het aantal in maart jl. Het is duidelijk dat het huidige pakket aan maatregelen gekoppeld aan het huidige niveau van opvolging onvoldoende is om de stijging te stoppen. Aanvullende maatregelen dienen derhalve zo snel mogelijk te worden afgekondigd.

Het OMT adviseert om zo spoedig mogelijk de huidige maatregelen uit te breiden en aan te scherpen conform de routekaart tot het hoogste niveau, waarbij alle nodige maatregelen overwogen dienen te worden. Deze worden in het advies opgesomd. Indien voor een dergelijk breed pakket gekozen wordt, hetgeen de voorkeur heeft van het OMT, dan zou ook fysieke schoolsluiting daar onderdeel van kunnen zijn.

Ten slotte, geeft het OMT aan dat er aandacht nodig is voor een betere naleving en zo nodig handhaving van de maatregelen. Omdat de publiekscommunicatie gediend is bij heldere boodschappen, kiest het OMT voor strikte maatregelen, zoals sluiting van de detailhandel, sportscholen, etc., zodat geen enkel grijs gebied waarover discussie zou ontstaan, resteert.