Buitenland

Europees Hof: verbod op onverdoofd slachten niet in strijd met godsdienstvrijheid

17-12-2020 13:40

Foto van Martin Bisof

Het verbod op onverdoofd ritueel slachten in Vlaanderen is niet in strijd met Europese wetgeving rondom godsdienstvrijheid. Dit heeft het Europees Hof van Justitie donderdag besloten, zo weet het NRC.

Volgens de rechters valt ritueel slachten onder godsdienstvrijheid, maar is het Vlaamse verbod tegelijkertijd legaal. Gelovigen kunnen namelijk nog wel koosjer of halal vlees kopen in de nabijgelegen regio’s. Met deze beslissing legt het Europees Hof van Justitie een eerder advies van advocaat-generaal Gerard Hogan naast zich neer.

Sinds een aantal maanden is het verboden om in dit gedeelte van België dieren zonder verdoving te slachten. Enkele joodse en islamitische organisaties stapten hierop naar de rechter. Binnen het jodendom en de islam mag vlees immers alleen gegeten worden van God als een onverdoofd dier met een mes de keel is afgesneden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ziet in de ‘historische uitspraak’ het begin van een Europa waar geen enkel dier meer onverdoofd het loodje legt.

In Nederland is onverdoofd ritueel slachten nog steeds toegestaan. Wel controleert De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steeds strenger op illegale slachthuizen. Zo verschenen er afgelopen dinsdag nog twee mannen voor de rechter die wekelijks tientallen schapen slachtten zonder verdoving. De reden hiervoor was overigens niet ritueel, maar puur economisch.