Binnenland

Onderzoek: Nederland kent veel meer illegale vreemdelingen dan gedacht

17-12-2020 11:44

Foto via Rob Curran

Het aantal vreemdelingen dat onrechtmatig in Nederland verblijft loopt misschien wel tegen de 60.000 personen aan. Dit blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de overheid een serieuze schatting maakt van de omvang van dit probleem.

Het onderzoeksinstituut heeft voor deze indicatie gebruik gemaakt van twee methodes. Zoals gewoonlijk werd er nagegaan hoe vaak de politie illegale vreemdelingen heeft aangehouden. Daarnaast is de data van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) doorgeplozen. Op basis daarvan komt men nu op het aantal van 58.000 illegale mensen uit.

In 2013 deed de WODC ook een schatting. Toen telde men zo’n 35.000 illegalen. Toch spreekt Staatssecretaris Broekers-Knol van een ‘dalende trend’ over een lange periode. De bewindsvrouw gaat hierbij uit van conservatieve schattingen:

“Was de schatting in 1997 nog ruim 194.000, nu is die schatting volgens diezelfde methode gedaald naar circa 23.000. De uitkomsten van het onderzoek geven mij aanleiding om het huidige beleid omtrent de aanpak van illegaliteit voort te zetten.”

Volgens de Telegraaf is men bij het ministerie van Justitie en Veiligheid zich tegelijkertijd bewust van het feit dat het asielsysteem lek is. Illegaal zijn is bovendien niet strafbaar in Nederland en kansloos procederen mag ook gewoon. Het is hierdoor makkelijk om te verdwijnen zodra er een onwelgevallige uitspraak nadert. Er is los van de schatting van het WODC momenteel geen zicht op het aantal illegalen in ons land en hun plannen.

Item van Wakker Nederland over de schatting van het WODC: