Richard de Mos – De Basiself van Code Oranje: de beste ideeën van Nederland

17-12-2020 15:51

Code Oranje.

Sinds september van dit jaar ben ik de trotse lijsttrekker van de vernieuwingsbeweging Code Oranje, de enige nieuwkomer die al weken door Maurice de Hond op een Kamerzetel wordt gepeild. En er zit meer in het vat voor het nieuwe geluid in de Tweede Kamer, want volgens de opiniemaker heeft mijn club een groeipotentie dat ligt tussen de drie en negentien Kamerzetels. Wij willen oplossingsgerichte volksvertegenwoordigers zijn, die voorbij willen gaan aan het traditionele links-rechts-denken. We willen ons gaan richten op democratische vernieuwing en het bedrijven van Ombudspolitiek. Want het wordt tijd dat er eindelijk eens mét de inwoners van Nederland wordt gepraat, in plaats van óver hen. Het bindend referendum is hierbij voor ons het ultieme middel. Aangevuld met andere vormen voor meer inspraak voor burgers, zoals de gekozen burgemeester, burgertoppen, burgerjury’s en DoeMee-Apps. Naast meer inspraak voor burgers, hebben we ook een basiself samengesteld.

Deze basiself is een overzicht van elf punten die breed leven in de Nederlandse samenleving. Zij zijn door middel van de Ombudspolitiek van Code Oranje opgehaald. De basiself vormen op een toegankelijke manier een voorschot op de Code Oranje Agenda, die wij in januari presenteren. Omdat Code Oranje directe democratie nastreeft, komt deze Agenda op een geheel nieuwe manier tot stand. De Agenda vindt zijn basis in talloze straatinterviews met een dwarsdoorsnede van onze bevolking. Deze interviews zijn aangevuld met input vanuit online peilingen, agenda’s van lokale partijen en inbreng vanuit de netwerken van de kandidaten op de kieslijst.

Code Oranje heeft inmiddels een heel netwerk van lokale partijen waarmee het een samenwerkingsverband heeft gesloten. Voor de kieslijst hebben zich tientallen lokale volksvertegenwoordigers vanuit het hele land verenigd. Zij zijn afkomstig uit alle grote steden en uit de dorpen van het platteland. En dat is keihard nodig, want gemeenten en regio worden vergeten door de landelijke partijen. De VNG heeft gesteld dat gemeenten jaarlijks 2 tot 3 miljard euro tekort komen. Daar komen de gevolgen van de coronacrisis nog bij. Om die tekorten te ledigen zullen de lokale (woon)lasten stijgen. Het Sociaal Cultureel Planbureau maakte onlangs gehakt van de decentralisatie van zorg- en ondersteuningstaken van het Rijk naar gemeenten. Bij de participatiewet zijn mensen erop achteruit gegaan. Ook de arbeidsparticipatie is de afgelopen jaren niet verbeterd. In de jeugdzorg zijn de wachtlijsten lang, waardoor kwetsbare kinderen tussen wal en schip vallen. Ouderen met een zorgvraag moeten steeds langer thuis wonen. We zijn de menselijke maat compleet uit het oog verloren. Om een einde te maken aan dit fiasco, moet er meer geld moet naar gemeenten en regio. De directe leefomgeving van onze inwoners moet weer centraal komen te staan, niet de ongevraagde miljarden afdrachten richting Brussel. Over dat laatste en al het andere Europese beleid, zoals de begroting en onze soevereiniteit, moet de Nederlandse burger het finale oordeel vellen.

Code Oranje stelt dat het absorptievermogen van Nederland bereikt is. Door bevolkingsgroei dreigt het platteland te verdwijnen en de regio volgebouwd te worden. In onze steden zijn tal van wijken overbelast. De bevolkingssamenstelling is in onbalans. Bovendien drukt overbevolking op de leefbaarheid en zorgt onder meer voor criminaliteit, radicalisering en vervuiling op straat. Tel daarbij de woningnood, het tekort aan politie-, zorg-, en onderwijspersoneel op en je weet dat niets doen geen optie is. Een ander doel is het echt opkomen voor ondernemers. Die ondernemers, veelal ZZP- en MKB-ers, hebben het moeilijk. Zeker nu met corona. Zo blijven compensatie pakketten voor de zwaar getroffen horeca- en evenementenbranche uit, met straks vele faillissementen tot gevolg. Door multinational-partij de VVD is er een kaalslag gepleegd op het hardwerkende midden- en kleinbedrijf. Daarom moet er een groeiagenda voor het MKB komen, met groeikortingen, BTW-verlaging en minder regeldruk. Alleen dan houden we de kurk waar dit land zo op rust drijvend.

Code Oranje heeft in de top van haar kandidatenlijst ervaren volksvertegenwoordigers en prominente vakspecialisten Ikzelf zit sinds 2006 in de politiek. Ik heb ervaring als Kamerlid, raadslid, wethouder en eerste locoburgemeester. Andere politieke ervaring in de top van de lijst hebben we met oud-Kamerlid Hannie Stuurman, oud-raadslid Ingeborg Hoogveld en Leefbaar Rotterdam zwaargewicht raadslid Tanya Hoogwerf. Met de topadvocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra hebben we hoeders van de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting. Met Energie Commissaris Ruud Koornstra strijden we tégen dure en zinloze klimaatakkoorden, maar zetten we vol in op schoon, circulair en nieuwe, goedkopere energiebronnen. Duurzaamheid mag niet bij de eerste vier letters eindigen. Dus bij ons gaan burgers er financieel op vooruit en boeten ze niet in op de kwaliteit van leven. De grootste zorgen voor jongeren liggen op dit moment bij de constant stijgende huizenprijs en de onzekerheid op de arbeidsmarkt. Doordat ook sociale huurwoningen een enorme wachtlijst kennen, kunnen jongeren, die op zichzelf willen wonen, nauwelijks sparen doordat zij voor een woning zijn aangewezen op de dure vrije sector. Het zou jongeren enorm helpen als er voor starters een regeling komt, die het hen mogelijk maakt om een huis te kunnen kopen. Met Mick de Vlieger hebben we iemand die de doorstroming op de huizenmarkt zal gaan aanjagen. De kandidatenlijst zal de komende tijd nog verder aangevuld worden, veelal met lokale volksvertegenwoordigers die in de diverse kieskringen het regionale geluid zullen vertolken.

De Basiself op een rij:
1. Pal staan voor de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting
2. Oplossen woningnood: vooral binnenstedelijk bouwen, geen huurstijgingen & kansen voor starters
3. De kiezer beslist: bindende referenda, burgertoppen, gekozen burgemeester
4. Versterk de lokale democratie: meer geld naar gemeenten & regio
5. Corona-aanpak: consequent, transparant en met maatwerk
6. Koester MKB en ZZP: minder regels, lagere lasten
7. Beperken immigratie, stevig op integratie & waarderen van tradities
8. Verstandig duurzaam: tégen dure klimaatakkoorden, vóór schoon, circulair & nieuwe betaalbare energiebronnen
9. Beter salaris, minder werkdruk en meer personeel in zorg, onderwijs, politie en defensie (naar 2% bbp)
10. Goede gezondheidszorg, verlagen eigen risico, meer preventie, zorg in de wijk en heropenen bejaardentehuizen
11. De burger beslist over Europees beleid, begroting en soevereiniteit