Binnenland

Vaccinaties in Nederland vertraagd door de zoveelste ICT-faal, nu bij GGD

17-12-2020 11:48

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

Terwijl de hele westerse wereld in de startblokken staat om het coronavaccin voor de bevolkingen beschikbaar te maken, of zelfs al vaccineren, is het in Nederland weer eens een bende.

Nederlanders kunnen dit jaar nog niet worden ingeënt, omdat de ICT-systemen van de GGD daar nog niet klaar voor zijn. De VS en Engeland zetten al enkele dagen na goedkeuring de eerste prik en Duitsland wil ook nog dit jaar starten met inenten, maar in ons land gaat dat na de mogelijke goedkeuring op 21 december zeker nog twee weken duren.

GGD’en melden dat het personeel of de locaties niet het grootste probleem zijn. De bottleneck, aldus minister De Jonge, is het op tijd afkrijgen en testen van het IT-systeem, waarin vaccinaties worden geregistreerd. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer en experts reageren verbijsterd over het ’stroperige proces’.

Toch mooi dat alles op Windows 98 draait. En niet gek dat de GGD overvallen is, want de coronapandemie raast ook pas een jaar over de wereld. Niemand kon aan zien komen dat er op een bepaald moment gevaccineerd zou gaan worden. Zeker de GGD niet, de instantie die in Nederland zo’n vaccinatieprogramma zou moeten gaan uitrollen.