Binnenland

Moeder van Syriërganger eist bij rechter dat Nederland haar zoon helpt

18-12-2020 11:57

Gevechten in Syrië (screenshot)

De moeder van Syriëganger Younes (27) heeft donderdag in een kort geding geëist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken meer voor haar zoon gaat doen. De man vertrok 6,5 jaar geleden vanuit Arnhem richting Syrië en sindsdien is er geen contact meer.

Het laatste bericht over Younes kwam van het Rode Kruis. Zij wisten te melden dat de Arnhemmer opgepakt is door het Syrische Assad-regime. Vermoedelijk zit hij nu in de beruchte Saydnaya gevangenis, een plek waar mensenrechten niet bovenaan de to-do-list staan. Advocaat André Seebregts wil dan ook dat de Nederlandse regering snel actie onderneemt:

“De kans is groot dat hij wordt gefolterd of onder mensonterende omstandigheden wordt vastgehouden.”

Dat Den Haag het Assad-regime officieel niet meer erkent is volgens Seebregts geen aanleiding om dan maar niks te doen. Zo kan Nederland volgens hem in contact proberen te komen met Younes via landen die nog wel banden hebben met Syrië. Volgens de jurist is dit zelfs een verplichting.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is daarentegen van mening dat Syrië benaderen via een omweg ook legitimiteit geeft aan de Assad-clan. ‘Dat is wel het laatste dat ze bij BuZa willen.’

De rechter velt zijn oordeel op 7 januari.