Binnenland

Onduidelijkheid rondom ‘essentiële pakketwinkels’ zorgt voor doodsbedreigingen

18-12-2020 16:13

Foto via: Claudio Schwarz

Wie is hier nu de essentiële winkel, gij of ik? Nou, in ieder geval niet de honderden winkels die nu nog dienen als pakketpunt. Zowel de Primera als de winkels van Audax zullen de komende dagen alsnog hun zaken op slot gooien. Franchisenemers mogen zelf beslissen of ze hieraan meedoen.

Aanleiding is de schizofrene positie waarin de winkels zich momenteel verkeren. Klanten mogen namelijk wel een pakket ophalen, maar hierbij een extra rolletje drop kopen kan niet:

“Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels. Het is niet aan mensen uit te leggen dat ze wel postzegels mogen kopen maar geen ansichtkaart. Dat leidt tot onbegrip. Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk zo om open te blijven.”

Aldus een woordvoerder van Audax. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen deze sluiting heeft voor de pakketbezorgers. Branchevereniging VVP schat in dat 1200 tot 1300 pakketwinkels de komende dagen dicht gaan.

De afgelopen tijd klonk er veel verontwaardiging over het openblijven van pakketpunten. Zo meent de christelijke boekhandelaar Martien van der Spek uit IJsselmuiden dat boeken een essentiële levensbehoefte zijn, omdat ze ‘gezond zijn voor ziel en lichaam.’ De dorpsgenoten van Van der Spek denken daar tegelijkertijd heel anders over en reageren op typisch Hollandse wijze:

“Ik krijg meerdere doodsbedreigingen per dag. Ook van christenen. Psychisch is het zwaar.”

Angst voor de toekomst heeft de boekhandelaar tegelijkertijd niet. Van der Spek verwacht dat zowel God als de onduidelijkheid rondom de term ‘essentieel’ hem zullen beschermen: “Juristen zeggen tegen mij: De wet is zo onduidelijk dat het duidelijk is dat het onduidelijk is.”