Binnenland

Wassenaarse krakers mogen in monumentaal pand blijven van de rechter

18-12-2020 14:12

Screenshot van Huize Ivicke

De krakers die in Huize Ivicke te Wassenaar bivakkeren mogen daar voorlopig nog even blijven. De rechter oordeelde dat de gemeente het pand nog niet mag ontruimen omdat de krakers geen overlast veroorzaken. Tijdens de tweeënhalf jaar dat ze er nu zitten zou er slechts eenmaal geklaagd zijn over lawaai. Ook worden de illegale bewoners bij uitzetting dakloos en dat vindt de rechtbank zielig.

Om de reusachtige woning langs de N44 is al lange tijd veel te doen. Het pand is volgens Omroep West in handen van ‘krottenkoning’ Ronnie van de Putte en die doet zijn naam eer aan. Volgens de gemeente moet er voor minimaal 500.000 euro geïnvesteerd worden om de villa van de ondergang te behoeden. Zelf dacht Van de Putte met 56.000 euro de klus wel te kunnen klaren. De rechter gaf uiteindelijk de gemeente toestemming om de boel te gaan verbouwen op kosten van de eigenaar.

Niet dat er momenteel iets wordt vastgespijkerd binnen Huize Ivicke, want er is een anonieme melding binnengekomen over vleermuizen. Ondanks dat de gemeente het pand regelmatig controleerde en nooit een vleermuisspoor aantrof moet dat natuurlijk eerst tot de bodem worden uitgezocht.

Ergens staat Huize Ivicke wel symbool voor heel Nederland: een monumentale villa die piept en kraakt onder het gewicht van illegale bewoners, beschermde vleermuizen en gierige pandjesbazen.

Huize Ivicke van binnen: