Binnenland

Gemeente Breda vreest dat jongeren op politie gaan jagen met vuurwerkbommen

19-12-2020 10:24

Foto van Ben Koorengevel

De gemeente Breda houdt er ernstig rekening mee dat agenten met de jaarwisseling bewust zullen worden bestookt met vuurwerkbommen. Dit blijkt uit een brief in handen van dagblad BN De Stem die burgemeester Paul Depla heeft verstuurd naar de jeugd. Hierin staat onder meer te lezen:

“De politie beschikt over informatie dat jongeren wederom van plan zijn vuurwerkbommen te maken om deze te gaan gebruiken richting de politie. Op dit moment is de informatie dat hiervoor benzine en gasflessen gebruikt gaan worden. Gezien de zwaarte van het gebruikte vuurwerk in combinatie met de genoemde brandbare stoffen is de kans op het veroorzaken van zwaar lichamelijk of zelfs dodelijk letsel aanzienlijk.”

Het is niet de eerste keer dat de Bredase politie het extra zwaar krijgt te verduren met oud & nieuw. Vorig jaar leek met name de wijk Hoge Vucht een half oorlogsgebied waar agenten ‘doodsangsten‘ uitstonden. De buurt weet ondertussen best wie de vermoedelijke daders zijn, maar durft uit angst voor represailles niks te zeggen. Een jongere wil anoniem wel wat kwijt tegen de krant over de chaos van vorig jaar en de plannen voor de aankomende weken:

“De organisatoren waren uit op sensatie. Dat hebben ze vorig jaar gekregen toen de ME moest komen. Ik denk eerlijk gezegd dat ze meer willen dit jaar”

De situatie is deze keer extra gespannen vanwege gebiedsverboden die de politie heeft uitgedeeld aan bepaalde raddraaiers. Daarnaast is een deel van de jeugd boos over de arrestatie van een geliefde jongerenwerker uit de wijk. Hij wordt verdacht van fraude met geld dat voor jongerenwerk was bedoeld.

De gemeente hoopt ondertussen dat gebiedsverboden in combinatie met meer boa’s en een apart meldsysteem voor vuurwerk voldoende is om de stad rustig te houden. We gaan het meemaken.

Hoe de wijk Hoge Vucht er vorig jaar bijlag met oudejaarsavond: