Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter Omtzigt

20-12-2020 09:31

Beste Pieter,

Gisteren plaatste jij een tweet die mij hoop gaf.

Deze:

Een cartoon van Cortés die precies aangeeft waar de rot echt zit in Nederland.

De Rutte Doctrine.

De Rutte Doctrine staat voor liegen, bedriegen, vergeetachtigheid veinzen, verdraaien, verzwijgen en weglakken.Het doel is niet de burgers dienen, maar de burgers vermorzelen.

En ere wie ere toekomt: de doctrine is genoemd naar de regisseur, VVD-premier Mark Rutte.

Van alles wat in dat rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag over de Toeslagenaffaire staat is dat het énige wat Mark Rutte echt raakt: dat het onder de pet houden van het stelselmatig criminaliseren, knevelen en discrimineren van veelal burgers van kleur voortaan zijn naam draagt.

Een béétje raakt, want als hij het Kamerdebat van half januari gewoon weer overleeft, hoopt hij dat die ‘Rutte Doctrine’ door volgende incidenten in de vergetelheid raakt.

Bij dat Kamerdebat zit mijn hoop.

Als jij zo’n cartoon op social media plaatst, kán het niet zo zijn dat je voor de zoveelste keer in je carrière vanwege het coalitiebelang meestemt met de CDA-fractie, volgens de Omtzigt Doctrine.

Dat kon je misschien doen bij alle dossiers waarbij je minder zelf betrokken was, maar niet bij dit dossier.

Barbertje moet hangen.

En Barbertje is niet de malle Eppie Eric Wiebes, nee, Barbertje is de capo di tutti capi: Mark Rutte. De bedenker van de Rutte Doctrine.

De man die Wopke Hoekstra en jij óf Geert Wilders op 17 maart met behulp van de ontwaakte kiezers éindelijk van zijn troon kunnen stoten. Jullie hoeven alleen maar door te pakken.

Het Kamerdebat over het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft een kleine twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen plaats, omdat jullie eerst drie weken op vakantie moeten. Dat wordt nu al door de bevriende media en straks ongetwijfeld door diverse fractievoorzitters aangevoerd als argument om Mark Rutte niet naar huis te sturen.

Een aftreden van Rutte c.s. zou slechts symboolpolitiek zijn.

Mij lijkt het vooral symboolpolitiek als de Rutte Doctrine door de Tweede Kamer níet wordt afgestraft.

Dus ik hoop dat je een rechte rug houdt.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

En het is trouwens ook niet zo dat alleen Mark Rutte bepaalt of Mark Rutte blijft zitten.

Het CDA-smaldeel in het kabinet kan ook zelfstandig besluiten dat het verantwoordelijkheid moet nemen voor het stelselmatig criminaliseren, knevelen en discrimineren van veelal burgers van kleur.

Dat Wopke Hoekstra dinsdag als het kabinet voor het eerst bijeenkomt om dat rapport te bespreken zegt: “De CDA-ministers en -staatssecretarissen zijn medeverantwoordelijk voor de gevolgen van de Rutte Doctrine en wij verschuilen ons niet achter ‘het systeem’. Wij dienen ons ontslag in.”

En dat dan voortijdig laten lekken naar De Telegraaf.

Dan is de man die nu al tien jaar aan alle touwtjes trekt opeens zijn touwtjes kwijt.

Maar dit scenario kan alleen als jij nu één keer in je leven doorbijt.

Eíndelijk een keer doorbijt.

Als eerste stap richting herstel van de rechtsstaat, die tot de Raad van State aan toe compleet rot is.

Groet,

JanD

PS. Een cadeautje! Het ontbrekende onderdeel van je gereedschapskist.

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)