Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lodewijk Asscher

21-12-2020 09:31

 

Meneer Asscher,

U had 79 uur en 8 minuten nodig voor u kon ‘reflecteren’ op het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Dat deed u in een Facebook-post.

Toen ik ‘m begon te lezen, had ik wel enig begrip voor het feit dat u uw tijd had genomen.

Het is, bedacht ik me, immers niet niks om als eerste je verantwoordelijkheid te nemen voor wat je tienduizenden gezinnen, veelal ‘van kleur’, als vicepremier namens  de PvdA hebt aangedaan. Echte verantwoordelijkheid, bedoel ik. Dus je volledig terugtrekken uit de politiek, de bedrijfstak waarin je moedwillig mensen hebt laten ‘knevelen’, discrimineren en kapot hebt gemaakt. Opstappen als fractievoorzitter van de PvdA en je terugtrekken als lijsttrekker van de PvdA, om ruimte te maken voor mensen die (nog) geen bloed aan hun handen hebben, dat is niet zomaar wat.

Maar ik was weer te naïef.

Die hele Facebook-post van u had wel door Mark Rutte geschreven kunnen worden. Een plichtmatige ‘sorry’ en als afsluiter het bekende “lessen trekken voor de toekomst”, het mantra waarmee politici grote affaires altijd afsluiten voor ze een glas gaan drinken, een plas gaan doen en alles blijft zoals het was.

Had ik ook wel kunnen weten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als je een intens slecht mens wilt beschrijven, en je bent het zat om elke keer dezelfde ploert te noemen, kom je immers op ‘Lodewijk Asscher’ uit.

Het is grappig om het interview nog eens terug te lezen dat u na drie jaar samenwerking met Mark Rutte in het vorige kabinet samen gaf aan De Volkskrant. Op jullie eigen verzoek nog wel.

Dat interview, met als kop: ‘We luisteren niet naar de tokkies’, eindigde met een citaat van u.

U zei: “We hebben veel meer bereikt dan iedereen van tevoren dacht. We komen uit een crisis, op een sociale manier. Echt, we mogen best trots zijn.”

Eén van de dingen die jullie samen bereikt hadden, waar u dus tróts op was, was intensivering van de weerzinwekkende klopjacht op ouders (ik benadruk: veelal van kleur) die toeslag ontvingen voor de opvang van hun kinderen.

U moet zich dóódschamen.

En heel snel plaatsmaken voor mensen die (misschien) wel integer zijn.

Groet,

JanD

PS. Er was maar één cadeautje dat ik echt bij u vond passen.

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)