Binnenland

Houtkachelliefhebbers in opstand tegen betutteldrift van duurzaamheidsmaffia

22-12-2020 14:46

Foto via Sergei Solo

Het is geen geheim dat er in dit land krachten aanwezig zijn die naast de auto en de gehaktbal ook de particuliere houtstook graag zouden verbieden. De open haard zorgt volgens hen alleen maar voor fijnstof in de lucht en roetdeeltjes in de longen. Steeds meer gemeenten, zoals Doesburg en Noordwijk, proberen de burger dan ook zo snel mogelijk van deze ongezonde hobby af te helpen.

De leden van de Groene Stoker zijn het hiermee niet eens en spreken van loze kreten. Volgens hen is de luchtkwaliteit in Nederland de laatste jaren alleen maar beter geworden, net als de duurzaamheid van de hedendaagse houtkachel. Bovendien is zelf een vuurtje stoken de meest directe link die we hebben met onze verre voorouders:

“Vuur verbindt ons al eeuwenlang. Onnodige overlast mag ons niet uit elkaar drijven. Dus gun elkaar de sfeer en warmte en kijk om naar uw omgeving. Zo behouden houtstookliefhebbers hun passie.”

De Groen Stoker meent verder dat houtstokers zich de afgelopen jaren enorm flexibel en coöperatief hebben opgesteld tegenover gemeenten, maar dat er nu een grens is bereikt. Daarom komen zij nu met een initiatief waar geen enkele politicus omheen kan: de steunpetitie.

Volgens de belangengroep is het namelijk best mogelijk om hout te stoken zonder dat de buurt daar last van heeft. Goed stookhout, een moderne kachel en een Zwitserse manier van verbranden is vaak het enige dat nodig is. Bovendien, wat is het alternatief? Gezellig met zijn allen rond de warmtepomp?