Binnenland

Pedojagers krijgen jarenlange gevangenisstraffen voor mishandeling en beroving

22-12-2020 16:26

Een screenshot van een rechtbank ter illustratie

Rechtbank Overijssel heeft drie pedojagers uit Enschede en Duitsland veroordeeld tot gevangenisstraffen van 32 maanden tot drie jaar. De hoofdverdachten, twee 21-jarige mannen uit Enschede en een 27-jarige man uit Duitsland, krijgen de straf voor het ontvoeren, afpersen en mishandelen van een bejaarde man.

Het slachtoffer werd door de groep op internet benaderd onder de naam Suzan, een minderjarig meisje op zoek naar een date. Wanneer de man op 8 augustus 2019 een afspraak maakt bij een pannenkoekenrestaurant in Enschede loopt het mis. Onder bedreiging van een mes wordt hij gedwongen om een auto in te stappen. Hier wordt het slachtoffer mishandeld, moet hij geld pinnen en ook overboeken naar de daders. De man krijgt verder te horen dat hij bij weigering zal worden gedrogeerd en ingespoten met insuline.

Dankzij de ongebruikelijke banktransacties en een oplettende bankmedewerker lopen de pedojagers uiteindelijk tegen de lamp. Wanneer de politie bij de man aanklopt blijkt hij gewond, maar ook bereid om aangifte te doen. De daders hebben altijd volgehouden dat ze de man alleen wilden aanspreken op het feit dat hij met een minderjarige vrouw had afgesproken. Het geld zou hierbij door het slachtoffer vrijwillig zijn overgeboekt als zwijggeld. Een verhaal dat nu door de rechter dus niet wordt geloofd.

De politie heeft al langer problemen met de wildgroei aan zelfverklaarde pedojagers. De gemeente Utrecht gaf onlangs nog expliciet aan dat lokale agenten aldaar niet samenwerken met deze hobbydetectives.