Binnenland

Politie en lokale media in Utrecht zwijgen bewust over autobranden

22-12-2020 12:49

Impressiefoto, Flavio Gasperini

Mocht u bij uzelf denken: Goh, wat weinig autobranden dit jaar in Utrecht. Dat klopt. De hermandad in de Domstad houdt in 2020 namelijk bewust radiostilte rondom autobranden.

Volgens de politie zorgt communicatie over deze vorm van vandalisme alleen maar voor meer uitgebrande wagens. Voertuigbranden worden dan ook niet langer meer specifiek benoemd op de 112-sites, zo weet de papieren Telegraaf. Ook RTV Utrecht zet niet langer meer elke uitgefikte kar direct online. Volgens eindredacteur Wim Kramer komt daar alleen maar ellende van:

“Zodra we een bericht over autobrand plaatsten, volgde er direct nog eentje, zo leek het. Alsof die jongeren een wedstrijdje deden. We berichten er nog wel over in brede zin, maar we plaatsen niet meer ieder brandje. Dit is niet op verzoek van de politie, maar eigen beleid.”

Tegelijkertijd zijn niet alle vakbroeders het eens met deze keuze. Zo vindt freelance fotograaf Koen Laureij dit beleid duidelijk een zwaktebod:

“Als we stoppen met het publiceren van nieuws, omdat de politie en overheden het probleem niet onder controle hebben, is het dan opgelost? Welke criminele zaken gaan we in de toekomst niet meer plaatsen?!”

Onderzoek van de politie uit 2017 wijst uit dat de helft van alle brandstichters dit doen vanwege de sensatie. De daders, vaak jonge autochtone mannen, zouden hierbij status ontlenen aan het werk dat zij de hulpdiensten bezorgen. In 2019 gingen er 152 auto’s in Utrecht in vlammen op. Precies evenveel als het jaar daarvoor. Voor aankomende jaarwisseling zet de gemeente Utrecht wederom Defensie in.