Binnenland

Jeugd-GGZ kan instroom van jongeren met mentale problemen amper aan

23-12-2020 13:45

Foto via Jan Kopřiva

GGZ-instellingen voor jongeren worden de laatste tijd overspoeld met nieuwe aanmeldingen. Uit cijfers van de GGZ blijkt dat sommige regio’s te maken hebben met 60% meer instroom vergeleken met 2019. Vermoedelijk zijn de werkelijke aantallen nog zorgelijker, omdat de telling voor de laatste lockdown is uitgevoerd.

Zoals alles in 2020 heeft ook dit te maken met het coronavirus. In het NRC Handelsblad legt hoogleraar jeugdpsychiatrie Arne Popma uit dat de jeugd, net als de rest van de samenleving, te maken heeft met meer stress:

“Veel van onze jongeren hebben ongezondere manieren om met spanning om te gaan. Zelfbeschadiging is typisch gedrag voor sommige patiënten die moeite hebben met het reguleren van hun emoties. Zo verlichten ze op korte termijn lichamelijke stress. Bij eetstoornissen is de gemene deler vaak, dat het een manier is om nog ergens controle op te hebben.”

Volgens Popma is de problematiek verder vaak zwaarder waardoor de behandelduur langer wordt, wat weer zorgt voor langere wachtlijsten. Volgens hem is de overheid hier enigszins mede-verantwoordelijk voor vanwege hun gebrekkige communicatie. Zo kwam de tweede schoolsluiting als een totale verrassing waarop de zorginstellingen niet tijdig konden reageren. De mentale gevolgen van dit alles moeten volgens de hoogleraar niet worden onderschat:

“Mentale problemen hebben ook invloed op je verdere ontwikkeling. Het opbouwen van vriendschappen gaat minder goed als je somber of angstig bent. We weten dat kinderen met mentale problemen op school onder hun niveau presteren en minder kans hebben een diploma te halen. Dat heeft de rest van je leven invloed. Op je economische situatie, op je bijdrage aan de maatschappij.”

Om het probleem op te lossen willen de GGZ-instellingen een einde aan het budgetplafond en minder administratieve rompslomp rondom vervolgzorg. Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten overleggen over structureel meer geld voor deze kwetsbare doelgroep.