Politiek

Peilingwatch – Forum voor Democratie terug bij af met twee zetels – JA21 pakt één zetel

23-12-2020 17:48

Thierry Baudet en Annabel Nanninga. (Screenshot Youtube)

Ook in de meest recente peiling van Kantar blijft de VVD de grootste partij van Nederland (43 virtuele zetels). De PVV blijft de tweede partij van Nederland met 19 virtuele zetels in de Tweede Kamer. De leiderswissel bij het CDA levert de partij 3 extra zetels op en stijgt daarmee naar 17 zetels. D66 en PvdA volgen kort daarachter met 15 en 14 virtuele zetels. Ook de ChristenUnie ziet zichzelf voor het eerst terug in de dubbele cijfers met 10 virtuele zetels. JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga zou voor het eerst op een zetel kunnen rekenen. Nu de rook is opgetrokken na de turbulente weken waarin allerlei ontwikkelingen binnen Forum voor Democratie zich voordeden, staat de partij op 2 zetels, hetzelfde aantal waarmee Forum voor Democratie zich, in 2017, in de Tweede Kamer introduceerde. Dat meldt peiler Kantar woensdag.

Minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren geeft aan dat ze van plan is om in een beperkt aantal stembureaus per gemeente kiezers al op maandag (15 maart) en dinsdag (16 maart) de gelegenheid te geven om te stemmen. Meer dan vier op de vijf Nederlanders (82%) vinden dit een goed idee van de minister. De minister dient echter wel rekening te houden met een ruime toeloop.

De helft van de stemgerechtigden geeft aan zeker wel (10%) of waarschijnlijk wel (40%) gebruik te willen maken van deze mogelijkheid, een kwart (25%) geeft aan het nog niet te weten. Zo geeft 13% van de stemgerechtigden aan gelijk op maandag 15 maart 2021 te willen stemmen. 11% geeft aan van plan te zijn om dit op dinsdag 16 maart 2021 te doen. Een kwart van de stemgerechtigde Nederlanders houdt woensdag 17 maart 2021 aan. Meer dan een derde (38%) geeft aan nog niet te weten op welke dag ze zouden gaan stemmen.

Lees ook – En toen hadden Annabel Nanninga en Joost Eerdmans 3 zetels in het Europees Parlement