Binnenland

‘Drillrappers gewelddadig vanwege social media, niet de agressieve muziek’

24-12-2020 14:36

Screenshot van een muziekclip van FOG

Lang geleden in de jaren 90 stonden gangstarappers van de Crips en de Bloods elkaar naar het leven. De een was team rood, de ander team blauw en meer verschil voor een decennialange vete was er eigenlijk niet nodig.

Tegenwoordig heten zulke gastjes geen gangsters meer, maar drillrappers. Net als dertig jaar geleden zorgt hun gewelddadige machogedrag voor een hoop moeders die hun eigen zonen moeten begraven.

Afgelopen dinsdag raakte in een Albert Heijn te Amsterdam nog een jongeman zwaargewond. Volgens het Parool het gevolg van een ruzie tussen de rivaliserende drillrapformaties KSB (‘Kikkenstein Bende’) en FOG (‘Fully Op Gevaar’). Deze oorlog zorgde vorig jaar nog voor de dood van de 18-jarige rapper Jay-Ronne Grootfaam.

“De rappers bleven daarna doorgaan met provocaties. Ze bellen elkaar, schelden elkaar uit, bezoeken elkaars wijken, en zetten van dat alles video’s online. Zelfs een poging tot neersteken van een groepslid, werd gefilmd en online gezet.”

Aldus het NRC Handelsblad. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse criminologen Robby Roks en Jeroen van den Broek dat het geweld in de videoclips van de drillrappers slechts art performance is om zo een gewelddadig imago uit te stralen.

Het geweld op straat is volgens de onderzoekers dan ook meer het gevolg van het socialmediagebruik. Wel kunnen de agressieve teksten volgens Roks en Van den Broek zorgen voor een te hoog verwachtingspatroon bij het publiek:

“Dit risico wordt vergroot in het geval dat de authenticiteit van drillers publiekelijk in twijfel wordt getrokken, maar met name wanneer de ruziënde partijen elkaar fysiek treffen.”

Dat het tegelijkertijd niet stoer is om publiekelijk bekend te staan als agressieve crimineel weten de rappers die veroordeeld zijn als geen ander. Zo riep rapper Djaga Djaga twee weken geleden nog via een brief op tot verbroedering. De man zit een 18-jarige celstraf uit vanwege een liquidatie en dat is in de praktijk helemaal niet zo gangster:

“Ik mag 15 minuten per dag bellen en mijn bezoek is achter glas. Dit is niet gangster, bro. Alles behalve. Ga achter die witte money aan en maak je ouders trots”.