Chris Aalberts – Forum voor Democratie heeft helemaal geen geschikte kandidaten meer 

27-12-2020 12:37

De campagnebus van Forum voor Democratie in andere tijden.

De gelukkigste man van Nederland heet Wybren van Haga. De malafide huisjesmelker werd uit de VVD gegooid en zag zijn politieke einde naderen. Hij kwam in actie. Van Haga werd vriendjes met Thierry Baudet, voegde zijn zetel bij de fractie van Forum voor Democratie en toen hielp het lot hem een handje. Theo Hiddema stapte op waardoor Van Haga opeens de enige collega van Baudet was en hij vele debatten voor Forum mocht gaan doen. Zo kon Baudet in zijn bed blijven liggen. Baudet dankbaar en Van Haga verzekerd van een hoge plaats op de kandidatenlijst.

‘Waarschijnlijk zijn er dus drie zetels nodig om Van Haga een nieuwe periode te geven’

Hoe anders leek dat een maand geleden. De traditie bij rechtse partijen is dat de allesbepalende leider allerlei mensen baantjes belooft in de hoop dat ze loyaal blijven. Toch kwam Van Haga aanvankelijk maar op een schamele achtste plaats te staan. Dat was bij de presentatie van de toenmalige lijst waarschijnlijk onverkiesbaar, want toen stond Forum in de peilingen op een zetel of zes. Sindsdien werden de peilingen alleen maar slechter, maar er liepen tegelijk zoveel mensen weg dat Van Haga nu opeens op de tweede plaats staat. Iemand moet straks toch de debatten van Baudet doen.

Of de kandidatenlijst van Forum goed nieuws is voor de partij zelf, is een heel ander verhaal. Als Baudet met de minimale peilingen nog mee mag doen aan televisiedebatten, zal hij ongetwijfeld worden doorgezaagd over de woningmarkt nu zijn dubieuze huisjesmelker running mate is geworden. Baudet heeft voortaan wat uit te leggen en dat allemaal voor een kandidaat die – nog steeds – verre van zeker is van zijn zetel. De kans is immers groot dat Theo Hiddema met voorkeursstemmen na Baudet de Tweede Kamer binnenkomt. Waarschijnlijk zijn er dus drie zetels nodig om Van Haga een nieuwe periode te geven.

‘Dubieuze reputaties en extremisme staan hoge plaatsen op de kandidatenlijst van Forum niet in de weg’

Baudet heeft meer uit te leggen. Over zijn nummer drie bijvoorbeeld: Olaf Ephraim, die eveneens een paar plaatsen is gestegen. Hij kampt nog steeds met het imago van een fraude-bankier. Leest u Follow the Money er rustig even op na. Baudet plaatst Freek – nazistische appjes geen bezwaar – Jansen nog steeds op plek zeven. Daar is nu op plaats acht Pepijn van Houwelingen bijgekomen, de man die vooral bekend werd met een roman waarin de hoofdpersoon het Derde Rijk bewondert. Waar dit soort fantasietjes vroeger bij Forum nog konden worden gerelativeerd, weten we inmiddels beter. Toeval is het allemaal niet.

Dubieuze reputaties en extremisme staan hoge plaatsen op de kandidatenlijst van Forum niet in de weg. Bij FvD heeft men daar geen moeite mee en bovendien zijn er sowieso geen goede kandidaten meer, dus men moet toch wat. Zo hebben veel mensen uit de top van de kandidatenlijst geen tijd voor het Kamerlidmaatschap vanwege dubbelfuncties. Die worden door de integriteitscode van FvD afgewezen maar dat was Baudet bij het maken van de lijst kennelijk even vergeten. Met de immense hoeveelheid volle agenda’s kunnen we wel raden wat er van alle Forum-ambities terecht gaat komen.

Op plek vier vinden we Hans Smolders, de oud-chauffeur van Pim Fortuyn, die in Tilburg een grote partij uit de grond stampte. Die partij zal zijn tijd blijven vragen. Tegelijk is Smolders verkozen in de Provinciale Staten van Noord-Brabant en daar kan hij niet opstappen. Forum kan zijn zetel waarschijnlijk niet meer invullen en dan valt de coalitie. In Limburg geldt iets soortgelijks voor Simone Kerseboom, de nieuwe nummer vijf, die daar haar uitgeklede fractie moet leiden en de coalitie moet steunen, en dus geen fulltime Kamerlid kan zijn. Ze kan ook niet weg: net als elders is in Limburg de kandidatenlijst zo goed als uitgeput.

‘Inmiddels is een slechte uitslag ook beter voor Forum zelf’

Op plaats zes zien we Gideon van Meijeren, nu Statenlid in Zuid-Holland, fractiemedewerker en na de ALV van januari partijbestuurder. Dat wordt een volle agenda als hij Kamerlid zou worden. Ook in Zuid-Holland is er nog maar nauwelijks iemand om hem te vervangen. Zo gaan het telkens: als FvD tien zetels haalt hebben twee Noord-Hollandse Statenleden – Vastenhouw en Dekker – voortaan een dubbelfunctie die nauwelijks vol te houden is. Op elf staat de Gelderse fractievoorzitter Arjan de Kok en ook hij zal zich niet fulltime met de Tweede Kamer kunnen bemoeien want de Gelderse lijst is ook al uitgeput en de Gelderse kikkers moeten in de kruiwagen blijven.

Op de lijst staan veel Statenleden, fractiemedewerkers en anderen die al in het FvD-netwerk zaten en loyaal aan Baudet zijn gebleven. Ze zijn waarschijnlijk vulling en komen nooit in de buurt van een Kamerzetel. Nu Forum is ontmaskerd als extremistenclub zullen velen daar niet om treuren. Inmiddels is een slechte uitslag ook beter voor Forum zelf. Stel je voor dat het Zeeuwse Statenlid Martin Bos (20) Kamerlid wordt: met de man valt nauwelijks een normaal gesprek te voeren. Of stel je Ralph Dekker (9) in de Tweede Kamer voor, die daar het begrip desinformatie van een heel nieuwe dimensie zou voorzien.

We moeten ook de Zeeuwse fractievoorzitter Fred Walravens (33) in de Tweede Kamer missen, een man die volgens intimi dermate contactgestoord is dat vrijwel iedereen in zijn buurt de benen neemt. Het was ook niet fijn voor Forum geweest Erwin Jousma (21) op tv te horen hakkelen hoe het mogelijk is dat hij zich als Fries Statenlid van FvD heeft afgesplitst, maar toch voor Baudet de Kamer in wil. Of als ultiem dieptepunt natuurlijk Samuel Jong (15), die een Joodse achtergrond heeft en na alle incidenten antisemitisme in eigen gelederen nog steeds glashard durft te ontkennen. Laat jezelf eens nakijken, zou je zeggen.

De enige verklaring voor al deze ellende is: Forum heeft niemand anders meer over. En bovendien: in de eigen voet schieten, daar is Baudet erg goed in.