Twentse bejaarden worden mogelijk minder gewassen wegens tekort aan zorgpersoneel

28-12-2020 17:59

Bejaarde vrouw wast wortel . Foto via CDC

De zorginstellingen in Twente zijn bang dat de bewoners binnenkort minder vaak gewassen kunnen worden. Aanleiding hiervoor is het gigantische tekort aan adequaat zorgpersoneel. In het ergste scenario zou zelfs de minimale zorg niet meer kunnen worden gegarandeerd. Het gaat dan niet alleen om douchen of aankleden, maar bijvoorbeeld ook om het toedienen van medicijnen en het signaleren van klachten.

“We zien de krapte ontstaan en we zien dat er gaten vallen in de roosters. We zien ook de besmettingen toenemen. Als die trend doorzet, vervalt de garantie van minimale zorg. Dat is nog niet vandaag, maar ik durf niet te zeggen wanneer het wel zo ver is.”

Aldus een woordvoerder van de Twentse zorginstellingen tegen RTL Nieuws. De ergste krapte is te vinden op de afdelingen waar hulpbehoevende coronapatiënten worden verzorgd. Ook demente patiënten zorgen dit jaar voor een hoop extra werk omdat ze nog minder van de pandemie begrijpen dan de gemiddelde volger van Willem Engel.

Als de situatie niet snel verandert dan zal zelfs misschien de hulp van het leger worden ingeroepen. Momenteel helpen militairen al het zorgpersoneel in een verpleeghuis te Ede en in Utrecht bij het UMC.