Binnenland

Advocaat vreest dat bijstandsvrouw toch 10.000 euro moet betalen voor illegale boodschappen

29-12-2020 15:02

Producten in een supermarkt, foto pixabay

Kent u die grap van de bijstandsvrouw uit Wijdemeren die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder? Nou, die vrouw mag van de gemeente wellicht ook nog eens 3500 euro extra aan boetes ophoesten.

Tegelijkertijd laat het stadsbestuur via diverse media weten dat ze naar de zaak gaan kijken, maar daar neemt advocaat Hélène van Hout geen genoegen mee. Tegenover het Algemeen Dagblad laat de jurist weten dit zelfs als een slecht teken te zien:

“Het is heel vriendelijk gezegd maar wat is het resultaat van dat opnieuw bekijken. Leidt dat tot een ander besluit? Het feit dat de wethouder niet meteen heeft gezegd ‘we draaien de zaak onmiddellijk terug’ doet mij het ergste vrezen.”

Dat de gemeente Wijdemeren een boodschappentas van moeders ziet als inkomen is volgens Van Hout tekenend voor het hardvochtige gemeentebeleid. Hierbij zou geen enkele ruimte zijn voor nuance of medemenselijkheid:

“Het doet me denken aan de toeslagenaffaire waar de ouders ook werden behandeld als criminelen.”

De anonieme bijstandsvrouw kreeg de afgelopen 5 jaar één keer in de week boodschappen omdat ze moeite had om rond te komen. Denk hierbij aan luxegoederen zoals brood, eieren, mondkapjes en kaas. Deze criminele daad kwam aan het licht dankzij een dappere klokkenluider die het ministerie van Sociale Zaken inlichtte.

Hoewel het gemeentebestuur juridisch gezien het gelijk aan haar zijde heeft voelt dit voor veel mensen onrechtvaardig. Een bijstandsuitkering voor een alleenstaande in Nederland is 999,70 euro per maand. Moeders horen frank & vrij hun kinderen te kunnen voeden. De gemeente Wijdemeren zit gevoelsmatig gewoon heel erg fout.