Politiek

Joe Biden loog over ontmoeting met Sovjetleider Leonid Breznjev

29-12-2020 17:48

Leonid Breznjev en Joe Biden.

Een ‘Halbe-Zijlstraatje’ noemt de Volkskrant het terecht. Dinsdag bleek dat de toekomstig Amerikaanse president Joe Biden gelogen heeft over een ontmoeting met Sovjet-leider Leonid Brezjnev in 1979. Biden pocht al jaren dat hij tegenover Brezjnev zat tijdens een bezoek aan het Kremlin.

Lees ook – Halbe Zijlstra struikelt over eigen leugen en stapt huilend op

Maar Andrej Kozovoj, historicus aan de Universiteit van Lille en auteur van een aanstaande Brezjnev-biografie, stelt dat de ontmoeting hoogstwaarschijnlijk nooit plaatsgevonden heeft. Brezjnevs dagboeken en agenda’s maken geen enkele melding van een afspraak met de Amerikaanse senatoren. In 2011 maakte Biden ook Vladimir Poetin attent op zijn tête-à-tête met Brezjnev. “Ik loop al lang mee”, zei Biden tegen Poetin.

In zijn presidentscampagne zei hij verschillende keren dat hij tijdens de apartheid in Zuid-Afrika gearresteerd was tijdens een poging om Nelson Mandela te bezoeken in de gevangenis op Robbeneiland. Volgens Biden bedankte Mandela hem daar later voor als president. ‘Hij sloeg zijn armen om me heen en zei: “Ik wil u bedanken.” Ik zei: “Waar bedankt u me voor, meneer de president?” Hij zei: “U probeerde me te bezoeken, u bent gearresteerd toen u me probeerde te bezoeken.” Amerikaanse kranten controleerden het verhaal en kwamen erachter dat Biden het volledig verzonnen had.

Interessant achtergrondverhaal over Biden en de Russen in The Guardian: “Sizing up Putin in 2011, Biden recalled giving him some straight talk: “Mr Prime Minister, I’m looking into your eyes, I don’t think you have a soul.””

Onduidelijk vooralsnog of dat verhaal ook door Biden verzonnen is.