Binnenland

Raad van State: Nederland mag Syriërganger ongelijk behandelen en paspoort afpakken

30-12-2020 15:33

Gevechten in Syrië (screenshot)

Nederland heeft het recht om het paspoort van Syriëganger Maher H. in te trekken. Volgens de Raad van State is het ontnemen van het Nederlanderschap geen discriminatie en wordt Maher hiermee ook niet dubbel gestraft.

Maher keerde in 2014 terug naar Nederland waarna hij werd veroordeeld tot drie jaar cel. De man verloor hierbij ook zijn paspoort omdat hij terroristische misdaden had gepleegd in Syrië.

De jihadist vond dit zelf gemeen, omdat het verlies van zijn nationaliteit bovenop de gevangenisstraf kwam. Ook wist Maher helemaal niet dat het terroriseren van mensen in vreemde landen hem zijn paspoort kon kosten.

De Raad van State erkent nu dat Maher inderdaad ongelijk wordt behandeld, maar stelt dat dit volkomen terecht is. De 26-jarige soldaat van ‘Allah’ zou met zijn misdaden in Syrië zich ook tegen de Nederlandse staat hebben gekeerd:

“Maher heeft zich schuldig gemaakt aan terrorisme, wat betekent dat hij ‘essentiële belangen van de staat’ heeft geschaad waardoor zijn ‘band met Nederland’ niet meer kan bestaan.”

Aldus het Algemeen Dagblad. Maher wordt door het besluit van de Raad van State overigens niet stateloos, want hij heeft ook een Marokkaans paspoort. Wel zegt Maher dat hij geen idee heeft wat hij in dat vreemde land te zoeken heeft. Had hij dat nu maar bedacht vlak voordat hij de vreemdelingen in de Levant ging ‘bevrijden.’