Binnenland

OMT adviseert om ook kinderen onder de 12 jaar te testen bij coronaklachten

31-12-2020 17:02

Te weinig aandacht voor de toekomstige generaties? Foto via Hira Sundus

Als het aan het OMT ligt worden ook hele jonge kinderen binnenkort massaal getest bij klachten. Aanjager van dit advies is de nieuwe Britse variant van het coronavirus. Deze verspreidt zich vermoedelijk sneller onder kinderen dan de originele versie. De regering maakt volgende week meer bekend over deze plannen en andere aanvullende maatregelen voor het onderwijs.

Het adviesteam laat verder weten dat het eerder openen van de basisscholen en de kinderopvanginstellingen niet mogelijk is. De hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg maken dit te gevaarlijk. Wel blijven er uitzonderingen voor noodopvang van kinderen die ouders hebben met cruciale beroepen. Hetzelfde geldt voor kwetsbare kinderen:

“Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven. Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus.”

Aldus onderwijsminister Arie Slob. Eerder had de Tweede Kamer nog aangedrongen op een vroegere openingsdatum, maar daar is dus geen ruimte voor. De scholen blijven nu tot 17 januari dicht, al vindt er rond 12 januari wel een heroverweging plaats.