Binnenland

Bruls: kabinet moet vuurwerkverbod volgend jaar landelijk voortzetten

01-01-2021 15:31

Foto via Matt Popovich

Gisteren ook zo genoten van de lasershows en al het andere alternatieve vuurwerk? Mooi, want als het aan de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het veiligheidsberaad, Hubert Bruls, ligt gaat er voortaan geen vuurpijl meer de lucht in vanaf Nederlandse bodem:

“De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten. Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: ‘Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod’. Ook voor volgend jaar.”

Aldus Bruls tegen Omroep Gelderland. De burgemeester is zeker niet de enige politicus met deze mening. Begin van dit jaar lieten CDA en VVD al weten ook voor een totaalverbod te voelen. Aangezien zo’n beetje de gehele oppositie het hier mee eens is lijkt een vuurwerkverbod haast enkel nog een formaliteit. Zeker wanneer je bedenkt dat 61% van de bevolking idem dito particulier gezien wel is uitgeknald.

Tegelijkertijd zijn er ook kritische geluiden te horen. Zo meent Commissaris van de Koning John Berends dat een vuurwerkverbod niet kan zonder een serieuze vervaging voor al dat geknal:

“Je moet dan echt zorgen dat je goede alternatieven hebt. Je ziet gewoon dat mensen behoefte hebben om uiting te geven aan de vreugde van oud en nieuw. “

Verder denkt Berends dat een vuurwerkverbod de verkoop van illegaal vuurwerk zal aanjagen. Iets wat volgens hem vannacht ook al te horen was aan het lawaai van de knallen.

Commissaris van de Koning John Berends over een mogelijk vuurwerkverbod: